Blížíme se do finále nejsledovanější a nejdiskutovanější akvizice v historii videoherního průmyslu. Microsoft po dlouhých měsících a soudech našel společnou řeč s britským Úřadem pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA). Ten konečně vydal předběžné schválení akvizice Activisionu Blizzard.

Včera se objevila informace, že konečné stanovisko britských úředníků se dozvíme příští týden. Mezitím Lulu Cheng Meservey z Activisionu Blizzard na sociální síti X informovala, že obdrželi předběžné schválení.

„Předběžný souhlas CMA je skvělou zprávou pro budoucnost Activisionu Blizzard ve spolupráci s Microsoftem. Jsme rádi, že CMA pozitivně reagoval na navrhovaná řešení. Společně budeme pokračovat v práci na dokončení procesu regulačního přezkumu,“ uvedla Lulu Cheng Meservey.

HRY ACTIVISIONU BLIZZARD TAKÉ V UBISOFT+

Velká Británie je poslední překážkou v historické akvizici za 68,7 miliardy dolarů. Microsoft řešil obavy Velké Británii v cloudové dominanci a dohodl se s Ubisoftem, kterému poskytl práva na streamování her všech současných a nových her Activisionu Blizzard pro PC a konzole, které vyjdou v příštích 15 letech. Ubisoft nabídne hry Activisionu Blizzard předplatitelům Ubisoft+.

„V rámci restrukturalizované transakce nebude Microsoft v pozici, kdy by mohl vydávat hry Activisionu Blizzard výhradně ve své vlastní cloudové streamovací službě Xbox Cloud Gaming – ani v pozici, kdy by mohl výhradně kontrolovat licenční podmínky her Activisionu Blizzard pro konkurenční služby,“ uvedl při oznámení dohody s Ubisoftem prezident Microsoftu Brad Smith.

Britský úřad potvrdil, že dohoda s Ubisoftem vyřešila většinu obav. Současně byly zahájeny konzultace, které mají trvat do 6. 10. 2023. Poté má CMA přijmou konečné rozhodnutí. Pokud nedojde k nějakým novým námitkám, tak by akvizice mohla být velmi rychle schválena.

„Dalším krokem je, že CMA shromáždí zpětnou vazbu od třetích stran, načež CMA přijme konečné rozhodnutí,“ uvedl v e-mailu rozeslaném zaměstnancům generální ředitel Activisionu Blizzard Bobby Kotick. Ten je přesvědčen, že zdroje, technologie a nástroje Microsoftu jim umožní vytvářet ještě lepší hry. Také zopakoval závazek Microsoftu k dokonalosti a tvůrčí nezávislosti.

V červenci letošního roku si vedení Microsoftu a Activisionu Blizzard vzalo více času na spojení. Akvizici musí dokončit do 18. 10. 2023.

MICROSOFTU KUPUJE ACTIVISION KVŮLI MOBILNÍMU TRHU

Pokud má Xbox prosperovat, potřebuje být na mobilech, prohlásil před časem Phil Spencer k akvizici Activisionu Blizzard. Šéf herní divize Microsoftu si uvědomuje, že Xbox potřebuje mobily a tablety, aby rozšířil počet svých hráčů. To je hlavní motivace, proč utrácí historických 68,7 miliardy dolarů za Activision Blizzard. Vždyť Call of Duty už na Xboxu má, stejně tak Diablo a další hry.

Spencer to řekl na Gamescomu serveru Eurogamer. Microsoft nedisponuje schopnostmi a zkušenostmi mobilních platforem jako studio King (autoři Candy Crush) pod Activisionem Blizzard. S největší herní platformou, což jsou právě mobily/tablety, má Microsoft velké ambice. Mimo jiné by rád vytvořil vlastní obchod s mobilními hrami a přinesl na mobily/tablety i velké AAA tituly.

Mnoho lidí si myslí, že hlavními projekty Activisionu Blizzard jsou ty pro PC a konzole, ale při pohledu na jejich finance je výsledek přesně naopak. Mobily hrají prim a Microsoft si je vědom toho, že tenhle trh bude v budoucnu ještě větší.