Tak je to konečně venku. Po předešlém potvrzení vývoje a několika únicích máme novou Mafii oznámenou. The Old Country, v češtině oficiálně jako Domovina, ztrácí číslovku. Rovněž však nejde o pokračování, nýbrž prequel. Ten nás vezme do začátku minulého století. A stejně jako opouštíme číslovku, opouštíme i Ameriku. Hra se totiž bude odehrávat na Sicílii.

Nový díl námi dobře známé série však přináší klasickou otázku - co od něho očekáváme? Jedno je jisté: případ nechvalně proslulé trojky by se opakovat neměl. Na hře sice stále pracuje studio Hangar 13, ale do vývoje je z větší části vložena brněnská pobočka, která se primárně podílela na povedeném remaku prvního dílu.

Přesně na ten by nový díl měl v uvozovkách navazovat. Alespoň tedy hratelnostně. Z oficiálních slov víme, že tvůrci chtěji předložit realistický, hluboký a lineární příběh. Zda se tak dočkáme zcela otevřeného světa, nebo nás hra bude hnát z mise do mise, to je v současné době těžké říct. Úniky zmiňovaly lineárnější zážitek, ale snad se nebudou opakovat předešlé chyby. Přesto by si tenhle díl mohl z trojky něco vypůjčit. Dává nám celkem smysl, že bychom na Sicílii bojovali o území podobě jako před lety v New Orleans. Přece jen je Sicílie kolébkou mafie. Z tohoto pohledu lze očekávat tuhé mocenské boje a třeba konečně uvidíme mafii v tom pravém slova smyslu, když oficiální informace mluví o brutálním podsvětí. Inzeráty studia naopak dříve zmiňovaly stealth.

Chyby se možná budou opakovat až v příběhu. A teď myslíme chyby postav. Jak totiž padlo, hra se bude odehrávat ještě před událostmi prvního dílu a oficiálně se mluví o počátcích 20. století. Z dřívějších úniků víme, že by se příběh měl točit kolem mladšího Salieriho a jeho vzestupu k moci. Hrát bychom měli za jednoho z věrných členů této mafiánské rodiny a pomoci jí převzít kontrolu nad městem. 

Pokud jsou úniky o ději pravda a hra nebude porušovat dříve načrtnuté reálie, bavíme se tu opravdu o úplných počátcích minulého století. V roce 1908 totiž Salieri se svým dobrým přítelem Frankem emigroval do Ameriky. Pokud se tedy část hry nebude odehrávat v Lost Heaven, vypadá to, že nás více dříve známých postav nečeká. A to včetně Morella, který se Salierim v Americe pracoval pro dona Pepponeho. Že by námět pro další díl?

Ale to už opravdu jdeme daleko. Když se totiž vrátíme do Sicílie, mnozí si zajisté vzpomenou, že to není poprvé, co ji můžeme v sérii vidět. Už dříve - nebo tedy později - jsme se do ní dostali v kůži Vita, který za druhé světové pomáhal místním partyzánům. V Mafii 2 měla být část na Sicílii výrazně větší, než co jsme nakonec dostali, takže bude super ji konečně vidět nad rámec jednoho náměstí a budovy.

Na druhou stranu Domovina se bude odehrávat ještě před první světovou válkou. To by mělo výrazně ovlivnit nabídku vozidel a zbraní, které patří mezi nejdůležitější složky všech dílů série. Mafia rovná se Thompson, ale ten se začal vyrábět v roce 1921, takže se budeme muset obejít bez té nejikoničtější zbraně. Ze stejného důvodu se nejspíš budeme muset rozloučit s neméně klasickým Coltem 1911. Co nám zbývá? Teaser potvrdil přítomnost nože a upilované brokovnice. A jak říkal už Vincenzo v originální Mafii… Na Sicílii se jí říká Lupara. A vyřizujou se tam s ní účty. Očekávat můžeme i různé revolvery nebo pušky. Kdo ví, třeba se z první Mafie vrátí ruská puška Mosin-Nagant, která se vyráběla už na konci 19. století.

O tom, jestli můžeme počítat s nějakým starým známým v rámci vozového parku, ale máme pochybnosti. S rozmachem automobilového průmyslu ve Spojených státech je spojována především značka Ford, která je v sérii Mafia přejmenována na Bolt. Jenomže Ford Model T, jenž celou krasojízdu výroby aut pro masy de facto rozjel, se začal vyrábět už ve zmíněném roce 1908. Pokud se tedy tvůrci budou držet historických reálií, nelze očekávat, že na Sicílii na samém začátku 20. století uvidíme Bolt Ace a další klasiky z původní Mafie a Definitivní edice. Naštěstí jeden z prvních screenshotů potvrdil, že auta ve hře zcela chybět nebudou, takže se nemusíme bát nutnosti jezdit na koních nebo na oslech. I když by to byl určitě zajímavý alternativní způsob dopravy.

Třeba ale namísto všech těch zbraní a vozidel uvidíme známé události zmíněné v minulých hrách. Na začátku misí Kněz a Omerta v Definitivní edici Frank a Salieri postupně odhalují dávný spor týkající se Frankovy bleskurychlé fenky chrta, díky níž se oba pánové poprvé setkali. S tímto zázračným psem poté začali pořádat závody, vyhrávat a vydělávat, dokud nezabřezla. Nakonec ji Salieri zastřelil. Máme tu tedy velmi dobře popsanou anekdotu spojenou s minulostí na Sicílii, kterou bychom při hraní Domoviny mohli zažít v nějaké retrospektivní pasáži. Frank měl totiž onoho psa ve věku pouhých 9 let a za děti nejspíš po celou dobu příběhu hrát nebudeme. Takže jestli se k této události vývojáři hodlají vrátit, bude to nepochybně jen krátce.

Hned při oznámení se nám také splnilo jedno z velkých přání. Mafia: Domovina bude mít český dabing, stejně jako kultovní jednička, její remake a legendární dvojka.

Český dabing se přetřásá i ve světě. Zahraniční hráči se diví, že hra bude mít náš rodný jazyk. Ne že by nám ho nepřáli, ale zaskočila je absence italského dabingu. Ten by podpořil atmosféru a vtáhl více do děje. Nespokojení hráči poukazují na to, že italský dabing měly všechny tři předešlé díly série, včetně remaku první Mafie. Proto žádají italský dabing, respektive dabing v sicilštině, také zde. Na sociálních sítích Mafie tvůrci zareagovali a potvrdili hlasové projevy v sicilštině pro autenticitu. To ale neznamená plný dabing. 

Jak to dopadne a pravdu o hře jako takové se snad dozvíme v prosinci, kdy se máme těšit na více informací a snad dojde i na ukázky ze hry. A na samotné vydání už následně snad tak moc nebudeme muset čekat. Mafia: Domovina by měla vyjít v příštím roce. Konkrétně příští fiskální rok začínající od dubna. A pokud bychom si měli vzhledem k GTA 6 tipnout, sami bychom vyčkávali květen. S jistotu jen víme, že hra vyjde na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S. A jak se na hru těšíte vy? Dejte nám vědět do komentářů, jestli je tahle Domovina zrovna pro vás…