V poslední době by se mohlo zdát, že aktuálně hernímu průmyslu vládnou remastery. Jako by nestačilo, že téměř každý den slyšíme o novém vydání tří klasických dílů série Grand Theft Auto, včera navíc došlo na vydání remasteru thrilleru Alan Wake z roku 2010. Projekt Alan Wake Remastered si tak může nyní každý zahrát ve verzi pro PC, PS4, PS5, Xbox One a Xbox Series X|S.

V zahraničních recenzích i u fanoušků se návratu spisovatele bojujícího s temnotou, o nějž se postaralo především studio d3t, daří vcelku dobře. Výjimkou může být snad jen PC verze. Ve srovnání s originálním PC portem z roku 2012 není grafický posun tak viditelný jako na konzolích, přesto může být hra místy nesmyslně náročná na hardware. Staré chybky povětšinou zůstaly bez povšimnutí, tu a tam přibyly nové a třeba achievementy Epic Games Launcheru, které jsou aktivní již nyní, umí být pěkně nevyzpytatelné.

Nový komentář kreativního ředitele Sama Lakea je však příjemný bonus a alespoň cut-scény a tváře postav se dočkaly výraznějších změn k lepšímu. Právě na ně se launch trailer z větší části zaměřuje, i když můžeme ve videu vidět i několik útržků z hraní. A aby toho nebylo málo, vývojáři z Remedy nedávno uvolnili kompletní hudební doprovod hry, který si nyní může každý poslechnout přes Spotify, Apple Music i na YouTube.

A aby těch remasterů nebylo málo, již na konci příštího týdne dorazí na trh Crysis Remastered Trilogy, kolekce tří hlavních dílů série Crysis od Cryteku, jíž má na starosti tým ze Saber Interactive. Remasterovaná trilogie dorazí na stejné platformy jako Alan Wake, s tím rozdílem, že se můžeme těšit i na verzi pro Nintendo Switch.

I v tomto případě tu pak máme launch trailer sestavený ze záběrů z PC verze, který láká na datum 15. 10. 2021. Právě ten den Crysis Remastered Trilogy vyjde. Jen nás stále mrzí, že se opět zapomnělo na Crysis: Warhead, u fanoušků oblíbený spin-off prvního dílu, vydaný na osobní počítače v roce 2008. Každá dosavadní snaha Cryteku uvést populární sérii na další platformy Warhead vynechala a nyní se zdá, že se to už nikdy nezmění.