Žádný trailer, žádné gameplay záběry a žádné oznámení, že se blíží vydání Hogwarts Legacy na PlayStation 4 a Xbox One. Tohle samo o sobě bylo velkým strašákem pro majitele staré generace konzolí, kteří se právem obávali, jak kouzelnické dobrodružství bude fungovat právě na jejich platformě.

Hogwarts Legacy dnes vyšlo na PS4 a Xbox One a kupodivu si nevede vůbec špatně. Pochopitelně nemůžete čekat 60 snímků za sekundu jako na nové generaci. Ovšem svět z Harryho Pottera můžete proběhnout ve 40 až 50 FPS na PS4 a kolem 40 FPS na Xboxu One. Pro plynulejší zážitek ale bude lepší na obou konzolích hrát s omezením na 30 snímků.

Ve videu můžete vidět srovnání Hogwarts Legacy na PS4, PS4 Pro a PS5. Dokonce ani grafika není na staré generaci PlayStationu špatná. Na PS4 je rozlišení 900p, zatímco na PS4 Pro se dostanete na 1080p. Pochopitelně vývojáři museli obětovat zobrazení objektů v dálce, aby konzole zvládly vše ostatní.

Jediným problémem, který ovlivní zážitek, je dlouhé načítání při vstupu a odchodu z hradu. To trvá přibližně 40 až 50 sekund, což je až osmkrát déle ve srovnání s verzí na PS5. Tak si raději cestu pořádně rozmyslete, abyste stále nemuseli čekat na otevření vrat.

Není divu, že spousta hráčů je výkonem hry na PS4 a Xboxu One ohromena. Dle některých je Hogwarts Legacy jednou z nejlépe optimalizovaných her.

Připomeňme, že dva týdny po vydání Hogwarts Legacy na PC, PS5 a Xbox Series X/S se prodalo více než 12 milionů kusů. 25. 7. 2023 má hra dorazit ještě na Nintendo Switch.