Už jsme vás informovali o žalobě, kterou Nintendo podalo na tvůrce Palworld, firmu Pocketpair. Naše redakce se v souvislosti s žalobou ponořila do patentů, které si společnosti Nintendo a The Pokémon Company nechaly podat. A jeden takový, kterého by se žaloba mohla týkat, jsme možná objevili.

Podle tohoto patentu si dvě firmy nechaly zapsat použití herních předmětů k chytání postav mimo boj. Série Pokémon totiž léta fungovala tak, že jste Pokémony mohli chytat pouze v bojových obrazovkách, jaké známe z různých JRPG. To se změnilo se spin-offem Pokémon Legends: Arceus, kde jste titulní stvoření mohli chytat i mimo souboj, v herním světě.

Už dlouho existuje program, který umožňuje hráčově postavě chytit postavu ve virtuálním prostoru a zmocnit se jí. Jenže, tento program umožňuje chytit postavu pouze v boji a neumožňuje hráčově postavě chytit postavu v poli,“ stojí v dokumentu, který si Nintendo nechalo podat v roce 2021 pravděpodobně v souvislosti s Legends: Arceus.

Stejně tak je ošetřené i vyvolání Pokémonů v herním poli. To může hráč udělat kdykoliv a pokud se tak stane v blízkosti jiného Pokémona, dvě stvoření začnou proti sobě bojovat.

Podobně jak je popsáno v dokumentu, funguje i chytání Palů v Palworldu. Pro jejich chycení totiž není potřeba žádná bojová obrazovka, hodit sféru po nich můžete kdykoliv. Stejně tak je můžete kdykoliv vypustit.

Jedná se samozřejmě jen o naši spekulaci, že to je právě tento patent, ke kterému se žaloba vztahuje. Nahrává jí ale několik skutečností. Internetem se šíří zvěsti (o kterých jsme ostatně také psali), že se žaloba netýká Palů jako takových, ale právě způsobu jejich chytání, potažmo jejich chování.

Navíc je zajímavé, že patent, který platí jen v Japonsku, byl za poslední rok a půl pětkrát upraven.

Rozhodně to ale nemusí být jediný patent, který podle Nintenda Palworld porušuje. Japonský gigant ale zatím kromě skutečnosti, že žalobu podává, nic nepotvrdil. My samozřejmě budeme dál sledovat, jak se situace bude vyvíjet.