Na začátku letošního roku vyšla zajímavá multiplayerová survival hra Palworld, které se začalo přezdívat Pokémoni se zbraněmi. Inspirace slavnou značkou je zjevná a Nintendo se proti ní ohradilo. Konkrétní kroky však podniklo až nyní, kdy zažalovalo japonské studio Pocketpair. Překvapením ale je, že ne kvůli porušení autorských práv, jak se mnozí očekávali. Místo toho Nintendo a The Pokémon Company požadují náhradu škody za porušení několika patentových práv.

Bohužel v žalobě u okresního soudu v Tokiu nebylo upřesněno, jaké patenty měla firma Pocketpair, která vytvořila a vydala Palworld, porušit. Místo toho Nintendo uvedlo, že podnikne nezbytné kroky proti jakémukoli porušení svých práv duševního vlastnictví, aby ochránilo duševní vlastnictví, na jehož vývoji po léta tvrdě pracovalo.

U soudu se tak nebude řešit podobnost mezi Pali a Pokémony, nýbrž nějaké herní/technologické řešení. Spekuluje se o mechanice chytání a chovu tvorů, která je také podobná.

Společnost Pocketpair na žalobu reagovala a mrzí ji, že bude nucena věnovat značnou část času záležitostem nesouvisejícím s vývojem hry.

Uděláme maximum pro naše fanoušky a pro to, aby vývojáři nezávislých her nebyli omezováni nebo odrazováni od realizace svých tvůrčích nápadů, uvedlo japonské studio. Ve zprávě autoři napsali, že ani jim nebylo sděleno, jaké konkrétní patenty měli porušit.

„Pocketpair je malá nezávislá herní firma se sídlem v Tokiu. Naším cílem jako společnosti bylo vždy vytvářet zábavné hry. O tento cíl budeme i nadále usilovat, protože víme, že naše hry přinášejí radost milionům hráčů po celém světě. Palworld byl letos překvapivým úspěchem jak pro hráče, tak pro nás. Úžasná odezva na hru nás ohromila a tvrdě pracujeme na tom, abychom ji pro naše fanoušky ještě vylepšili. Budeme Palworld nadále vylepšovat a snažit se vytvořit hru, na kterou budou moci být naši fanoušci hrdí,“ dodávají.

Palworld vyšel letos v lednu v předběžném přístupu pro PC (Steam), Xbox Series X/S a Xbox One, včetně Game Passu. Titul během prvního měsíce přilákal 25 milionů hráčů. V brzké době by měla být oznámena verze pro PlayStation 5.