Měsíční oslavy 25. narozenin série Fallout, které uspořádala společnost Bethesda Softworks, pomalu, ale jistě končí. Na závěr tu tak máme jedno docela velké oznámení. Ne, další Fallout přiblížen nebyl, stejně tak nedošlo na oznámení žádného remasteru nebo remaku, přestože podle některých hráčů není remasterů a remaků nikdy dost. Bethesda však oznámila, že v průběhu roku 2023 se RPG Fallout 4 z roku 2015 dočká bezplatného next-gen upgradu.

Aktualizace míří na PC, Xbox Series X|S i PlayStation 5, přičemž vývojáři ze studia Bethesda Game Studios lákají na podporu vyššího počtu snímků za sekundu, plnohodnotnou podporu rozlišení 4K, opravu různých bugů a bonusový obsah Creation Clubu. Více informací bohužel tvůrci nesdělili, vypadá to ale, že jdou podobnou cestou jako v případě Skyrimu. Jen nás tentokrát čeká „pouze“ bezplatná next-gen aktualizace namísto zbrusu nové edice.

Doufejme, že to také znamená, že se nám v našich Steam knihovnách neobjeví Fallout 4 znovu pod trochu jiným názvem, jako tomu bylo v roce 2016 v případě Skyrimu a jeho Special Edition, kterou vlastníci původní verze na PC dostali zdarma. Pokud půjde opravdu jen o aktualizaci, snad nebudeme muset řešit přesun uložených pozic, modovaný obsah nebo nutnost znovu získávat všechny achievementy, potažmo trofeje.

V souvislosti s pátým dílem ságy The Elder Scrolls se pak ještě můžeme ptát, zda podobně jako v případě loňské Anniversary edice dojde na možnost koupit veškerý obsah Creation Clubu pro Fallout 4 za jednorázový poplatek. Informace o bonusovém obsahu však naznačují, že systém umožňující koupi prémiových přídavků tvořených tvůrci z Bethesdy Game Studios nebo z řad komunitních autorů ještě v případě čtvrtého Falloutu neřekl poslední slovo. A tak se ho možná Bethesda pokusí zpeněžit nějak jinak.

Ještě tu máme několik informací určených hráčům Falloutu 76. Pro něj se zatím žádný next-gen upgrade nechystá, možná, že to kdysi slibované 16x větší množství detailů už zkrátka nikdy nedostaneme, zato si ale v následujících dvou týdnech budeme moci vychutnat halloweenskou akci, s níž se do Appalachie vrací nepřátelé Spooky Scorched. Pokud se o ně postaráte, možná u nich najdete nějakou tu sladkou odměnu.

Do svého C.A.M.P.u budete také moci umístit mísu na sladkosti, aby mohl každý zájemce koledovat i ve virtuálním postapokalyptickém světě, a navíc nebude od věci každý den od 25. 10. do 8. 11. Fallout 76 alespoň zapnout. V Atomic Shopu se totiž vždy objeví nějaký bezplatný bonus. Někdy půjde o použitelné položky, jindy o zbrusu nové předměty, s nimiž mohou dokonce souviset určité výzvy, po jejichž splnění získáte další odměny. Prvním kouskem, který si budete moci zítra v podvečer vyzvednout v Atomic Shopu, je speciální dělo.

Příznivce umění pak ještě odkážeme na speciální článek, v němž vývojáři z Bethesdy Game Studios zveřejnili dosud neviděné koncepty a kresby z vývoje Falloutu 76 a jeho expanzí. Vidět tak můžeme obrázky spojené nejen s původní hrou z roku 2018, ale i s nedávno vydaným rozšířením The Pitt. Tohle všechno pak doplňuje nové video ze série Fallout Retrospective, ve kterém si tvůrci připomínají právě Fallout 76. Toto video najdete o kus výše.