Dobré ráno. Tvůrci Life is Strange lákají na novou příběhovou hru. Třetí epizoda The Last of Us je hodně populární. Nový kamion v American Truck Smulatoru. State of Decay 3 bude lepší.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno v 5:30 (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Embargo na recenze Hogwarts Legacy je stanoveno na 6. 2. 2023 ve 13:00 našeho času, tedy 4 dny před vydáním hry a jeden den před vydáním dražší Deluxe Edition. Zatím se můžete podívat na achievementy. Je jich 45 v celkové hodnotě 1000 Gamerscore, 21 z nich je tajných.

- V pařížském Ubisoftu minulý týden proběhla první stávka v historii tohoto studia. Stávkovalo 15 % vývojového týmu Ubisoft Paris (40 lidí) a podle agentury Axios šlo spíše o diskusi mezi zaměstnanci. Probíral se stav společnosti, budoucí plány a crunch u sérií Ghost Recon a Just Dance. Dotyční ale nepracovali. Nedávno Ubisoft zrušil další tři neoznámené hry a generální ředitel vyzval zaměstnance, že teď je to na nich. To mnozí brali jako tlak a nařízení přesčasů.

- Ve studiu Don't Nod Entertainment (Life is Strange a Vampyr) vzniká hra zasazena do 90. let, do dětství dnešních třicátníků a čtyřicátníků. Jisté je, že se bude soustředit na příběh. Možná něco ve stylu Life is Strange. Tahle epizodická adventura měla atmosféru, jež starším hráčům připomněla poslední školní léta. My starší bychom si 90. léta jistě užili se vzpomínkami, zatímco ti mladší by nahlédli do let bez chytrých mobilních telefonů a rozšířeného přístupu k internetu. Ostatně, podívejte se na retro konzoli, VHS přehrávač a CRT televizi na obrázku, který Don't Nod zveřejnil:

- Třetí díl první řady The Last of Us, který má velmi kladné ohlasy, má za den premiéry 6,4 milionu zhlédnutí. To je o 12 % více než druhá epizoda a o 37 % více než první epizoda. První dva díly sledovalo v průměru 23,3 milionu diváků, což je aktuálně druhá nejoblíbenější série na HBO. První je Rod draka s průměrem 29 milionů na epizodu.

- Úspěchu si všímá Phil Spencer. Vedoucí herní divize Microsoftu si myslí, že The Last of Us je fantastický seriál. Odvedli skvělou práci s adaptací fantastické hry na televizní obrazovky a sláva všem, co na tom pracovali, prohlásil.

- Filmová adaptace PlayStation hry Ghost of Tsushima vzniká pomalu. Vypadá to, že Sony netlačí na režiséra. Chad Stahelski totiž v rozhovoru pro Slash Film prozradil, že scénář je hotov (prý je skvělý) a tvůrčí tým je připraven, ale ještě je třeba doladit obchodní detaily a udělat spoustu dalších nespecifikovaných věcí. Až potom bude možné začít natáčet. Chad se na natáčení těší, Ghost of Tsushima označuje za speciální projekt a chce epickou samurajskou atmosféru. Sám toho má ale hodně: připravuje film John Wick 4 a reboot Highlandera.

- American Truck Simulator pokračuje ve spolupráci se značkou Western Star. Po kamionech 49X a 57X přichází legenda v podobě modelu 5700XE.

- Vrací se Abandoned? Po měsících ticha došlo k menší aktualizaci hry v PlayStation Store. Studio Blue Box změnilo hlavní obrázek. Teď je tam ženská tvář. Lidé, co tenhle podivný projekt bedlivě sledují, očekávají, že brzy dojde k něčemu novému. Raději od Hasana Kahramana nečekejte nic velkého, natož hotového.

- State of Decay 3 může dost zvednout laťku. Z poměrně přímočarých prvních dvou dílů pracují v Undead Labs na komplexním titulu. Ten podle nálezů na LinkedIn bude mít filmečky vytvořené v enginu hry. Takže můžeme očekávat vyprávění příběhů skrz propracované filmečky. Pro představu připomínáme filmový CGI trailer.

- Po Tomb Raider budete moci v PowerWash Simulatoru umýt i známé lokace a předměty z Final Fantasy 7. Půjde o druhé bezplatné DLC a v dosud nestanoveném termínu nabídne umytí 7th Heaven, Hardy-Daytona nebo Guard Scorpion.