Ošklivé káčátko, které nejednou získalo od hráčů titul nejhorší videoherní společnost roku, si v očích hráčů vylepšilo reputaci. Na remake Dead Space si před investory vzpomněl také generální ředitel Electronic Arts, protože si od něj hodně slibují a měl by být tahounem další měsíců, kdy EA uvede na trh ještě Wild Hearts a EA Sports PGA Tour.

Andrew Wilson upozornil na vysoká čísla zapojení hráčů a uvedl, že EA disponuje sítí 650 milionů hráčů. Pomáhá tomu zejména FIFA 23 (o té níže), stejně tak The Sims 4, které ve třetím čtvrtletí přivítalo více než 10 milionů nových hráčů. Tady nesmíme zapomenout, že hra je od té doby zdarma.

Čisté tržby za posledních dvanáct měsíců činily 7,146 miliardy dolarů, což je meziročně o procento méně. Od dalších měsíců si ale EA hodně slibuje, mimo jiné dojde 28. 4. 2023 po čerstvém odkladu na Star Wars Jedi: Survivor. Současně si ale v EA dávají pozor na nejistotu na trhu, která v průběhu posledního čtvrtletí narůstala. Z toho důvodu budou ve společnosti více zvažovat, do čeho investují peníze. S tím se pojí vypnutí Apex Legends Mobile a zrušení vývoje Battlefieldu Mobile a zatím nepotvrzené zrušení singleplayerové střílečky ve světě Titanfallu od Respawnu.

EA v posledním čtvrtletí uvedla na trh dva tříáčkové tituly, Need for Speed Unbound a NHL 23. Ve srovnání s předešlým rokem poklesly čisté tržby za čtvrtletí o 9 %.

FIFA 23 SE MŮŽE STÁT NEJVĚTŠÍM DÍLEM SÉRIE

FIFA 23, poslední hra od Electronic Arts ve spolupráci s Mezinárodní fotbalovou federací, je na dobré cestě k tomu stát se největším titulem v historii série. Uvedl to generální ředitel EA během konferenčního hovoru s investory.

Andrew Wilson prozradil, že od začátku roku vzrostly čisté tržby ze série FIFA o 4 % a v samotné Severní Americe vzrostly meziročně prodeje o polovinu. Navíc ve třetím čtvrtletí (do 31. 12. 2022) zaznamenala FIFA 23 rekordní zájem hráčů. K tomu jistě výrazně přispělo mistrovství světa v Kataru.

FIFA 23 vyšla v září 2022 a během prvních sedmi dnů přilákala přes 10,3 milionu hráčů, což je rekord. FIFU 22 si během deseti dnů od vydání zahrálo 9,1 milionu lidí.

Jak už jsem psal v úvodu, FIFA 23 je poslední hrou od EA se jménem FIFA. Společnosti vyprší licence. Letos bude zahájena nová éra se značkou EA Sports FC. Samotná FIFA má na trh uvést konkurenční titul.

Osobně jsem zvědav na to, zda EA Sports FC bude podobně úspěšná hra jako FIFA 23. Tady se ukáže, jak moc název FIFA pomáhal udržovat každý díl série od EA na vrcholu prodejních žebříčků.

ÚSPĚCH HRY FIFA 23 INVESTORY NEPŘESVĚDČIL

Kvůli odkladu Star Wars Jedi: Survivor musela EA snížit prognózu a investorům dělají vrásky na čele zrušené hry. To vše se promítá do očekávání a do hodnoty společnosti. Cena akcií se za jediný den propadla o 3 miliardy amerických dolarů. Později se situace stabilizovala a EA má teď o 9 procent nižší hodnotu než na začátku roku.

Je také otázkou, jaké plány má EA s bezplatnými mobilní hrami. S Apex Legends Mobile a Battlefield Mobile chtěla konkurovat Call of Duty Warzone a Fortnite, ale to se teď nestane.