Společnost Electronic Arts oznámila vypnutí Apex Legends Mobile, zrušení vývoje Battlefield Mobile a rozpuštění studia Industrial Toys, které mělo Battlefield na chytré telefony a mobily připravit.

K vypnutí mobilní odnože populární battle royale střílečky zasazené do světa Titanfallu dojde 1. 5. letošního roku. Od tohoto dne bude nehratelná. Pokud se tak ještě nestalo, tak dnes by mělo studio Respawn ze hry odstranit veškeré nákupy a stáhnout Apex Legends Mobile z digitálních obchodů.

„Učinili jsme bolestivé rozhodnutí o ukončení Apex Legends Mobile,“ uvedl Respawn. „Toto rozhodnutí nepřichází snadno. Faktory, které jsme nemohli ovlivnit, nám znemožnily udržet kvalitní zážitek a obsah, který si naši hráči zaslouží.“

Dle tiskové zprávy měl Apex Legends Mobile silný začátek, ale později obsah nedosahoval kvality, kvantity a kadence. I přes tohle zklamání mají být všichni ve studiu Respawn a EA na titul hrdí, jsou vděční za podporu komunity a jsou přesvědčeni, že je to pro hráče správné rozhodnutí.

Trošku mi to zní tak, že jim do toho „hodilo vidle“ Lightspeed & Quantum Studios. Skupina vývojářů stojící za hrou PUBG Mobile patří pod Tencent a na Apex Legends Mobile spolupracovala.

Navzdory ukončení mobilní verze Apex Legends, po necelém roce, zůstává studio Respawn nadšené mobilní platformou a těší se na nové příležitosti. Zatím to ale tomuhle týmu v tomto světě nevychází, z dřívějších pokusů přenést sérii Titanfall na mobilní zařízení jsou akorát dva zrušené projekty: Titanfall: Frontline, kompetitivní sběratelská karetní hra, a real-time strategie Titanfall: Assault.

Krátce se EA vyjádřila také ke zrušení mobilního Battlefieldu: „S tím, jak se odvětví vyvíjí a jak se formuje naše strategie pro budování ekosystému Battlefield, jsme se rozhodli změnit směr, abychom co nejlépe naplnili naši vizi pro sérii a splnili očekávání hráčů“.

Zástupci Electronic Arts tvrdí, že se z Apex Legends Mobile a Battlefieldu Mobile hodně naučili a do budoucna se poučili.

Industrial Toys v roce 2012 založil Alex Seropian, jeden ze spoluzakladatelů Bungie. Studio se vždy zaměřovalo na mobilní hry a v roce 2018 ho koupila EA. Autory můžete znát díky dvěma dílům střílečky Midnight Star pro iOS.

Battlefield se mění celkově. Už v prosinci 2021 bylo oznámeno, že dohledem nad sérií byl pověřen Vince Zampella, spoluzakladatel Respawnu a tvůrce Titanfall, Apex Legends a Star Wars Jedi.