Akční adventura Star Wars Jedi: Fallen Order z roku 2019 se na rozdíl od mnoha předchozích videoher ze světa Star Wars dosud nedočkala žádné oficiální LEGO sady. To se ale nyní mění zásluhou ikonického a roztomilého droida BD-1. Toho si totiž bude moci každý stavitel a fanoušek předaleké galaxie postavit už letos v létě. Jinými slovy, populární a nedávno vydaný Tallneck z Horizon: Forbidden West má nyní obstojného konkurenta.

Jak už to tak v případě stavebnice LEGO bývá, sada BD-1 s číselným označením 75335, která byla po několika měsících spekulací oficiálně odhalena během akce Star Wars Celebration, nebude nejlevnější záležitost. V oficiálním LEGO obchodě si ji můžete předobjednat za cenu 2619 Kč, i když lze očekávat, že v řadě českých obchodů, které disponují e-shopem i kamennou prodejnou, bude BD-1 k dispozici za o trochu nižší cenu. Oficiální datum vydání stavebnice je každopádně stanoveno na 1.srpna/augusta 2022.

„Příznivci hry Star Wars Jedi: Fallen Order si mohou připomenout epická dobrodružství a postavit si model průzkumného droida BD-1 od LEGO Star Wars. Hlava tohoto pohyblivého modelu se naklání dozadu, dopředu a do stran, což mu přidává na roztomilosti. Fanoušci budou jistě potěšeni i dalšími autentickými detaily, mezi něž patří průsvitné dílky na zadní straně hlavy, které signalizují náladu droida BD-1.

„Dále nechybí prostor na dílky v podobě kanystrů s palivem. Informační štítek a figurka LEGO droida BD-1, kterou lze ke štítku připevnit, dovrší tento okouzlující výstavní kus,” dočteme se v oficiálním popisku v LEGO obchodě. Ten však v české verzi obsahuje chybu, jelikož kanystry neobsahují palivo, nýbrž léčivou, potažmo stimulující látku pro hlavního hrdinu hry, Jedie Cala Kestise. Což jistě ví každý, kdo Fallen Order od EA a studia Respawn Entertainment hrál.

Všichni hráči si také nejspíš vzpomenou, že při hraní je možné vybírat vzhled BD-1. Designér Jens Kronvold Frederiksen však během Star Wars Celebration prozradil, že tvůrci dlouze řešili, jak má model vypadat, a nakonec dospěli k výchozímu vzhledu, který nejlépe odráží podstatu samotného droida. Frederiksen také prohlásil, že kostičkovaný BD-1 představuje poměrně komplexní stavitelský zážitek a že šlo autorům při návrhu zejména o detaily a autenticitu.

Droid BD-1 v LEGO formě nejspíš nemohl přijít v lepší dobu, jelikož nově došlo také k plnohodnotnému odhalení hry Star Wars Jedi: Survivor, přímého pokračování Star Wars Jedi: Fallen Order, v němž se vrátí i BD-1. K tomu návratu ale dojde až během roku 2023.