Řada klasických first-person stříleček z 90. let, které původně vyšly na PC, při pozdějším vydání na konzolích vypadala trochu - nebo úplně - jinak. Konzolové porty totiž měly často na starosti externí týmy vývojářů, které musely některé věci poupravit, nahradit nebo vystřihnout, aby bylo možné hru řádně spustit s odlišným hardwarem. Čímž nezřídka vznikl docela odlišný zážitek. I proto byla skutečnost, že je prostřednictvím vylepšeného vydání stříleček Quake a Quake 2 od Nightdive Studios, id Software, MachineGames a Bethesdy Softworks možné odehrát kompletní port pro Nintendo 64, považována za důležitou novinku. A teď došlo i na Quake 2 pro první PlayStation.

Quake pro Nintendo 64 lze spustit zásluhou prohlížeče modů, který je k dispozici v hlavním menu tzv. Enhanced verze z roku 2021, zatímco port druhého dílu pro klasickou konzoli Nintenda byl zabudován přímo do loňského Enhanced vydání. Quake 2 pro originální PlayStation, jenž původně vytvořilo studio HammerHead, je pak k dispozici jako víceméně komunitní modifikace, která je určená jen pro PC verzi a kterou si můžete stáhnout z webu ModDB. Říkáme schválně „víceméně,“ protože pod modem je podepsán mimo jiné jeden ze zaměstnanců Nightdive Studios s přezdívkou Paril.

Podle autora bylo kvůli mnohým technickým odlišnostem herního enginu jednodušší předělat jednotlivé úrovně ručně, takže Quake 2 PSX je spíše remake než přímý port obsahu verze pro PlayStation do KEX enginu studia Nightdive. Celkem obsahuje 20 úrovní singleplayerové kampaně, 12 původních map pro Deathmatch, původně vystřiženou mapu Frag Tower, opravu různých bugů, nová tajná místa, přepracovaná nastavení obtížnosti nebo vylepšenou umělou inteligenci nepřátel.

Nechybí ani monstra Guardian a Arachnid, která byste v originálních verzích hry pro PC a Nintendo 64 hledali marně, podpora kooperace s až 3 dalšími hráči nebo boty, případně velké množství nových nebo přepracovaných zvuků. Klíčová je pak skutečnost, že je veškerý tento obsah možné odehrát s moderním ovládáním na myši a klávesnici, jelikož Quake 2 pro PlayStation nechvalně proslul dost nešikovným ovládáním na ovladači DualShock.

Paril dokonce v pokynech pro instalaci modu uvádí, že práce na projektu začaly už na začátku roku 2023, tedy ještě před uvedením projektu Quake 2 Enhanced na trh. Proto doufal, že verzi pro PlayStation bude moci nabídnout oficiálně, jenomže z časových důvodů tento plán nakonec nevyšel, a tak došlo k rozhodnutí soustředit se spíše na obsah verzí pro PC a Nintendo 64. Teď je ovšem Quake 2 PSX k dispozici alespoň ve formě komunitní modifikace.

To však paradoxně znamená, že uživatelé PlayStationu 4, PlayStationu 5 a dalších stávajících konzolí si ho zahrát nemohou. Vylepšený Quake 2 totiž na rozdíl od prvního dílu či letos vydaného (a podobně zaměřeného) projektu DOOM + DOOM 2 nemá zabudovanou žádnou podporu modů, která by fungovala napříč všemi platformami. Ale kdo ví, třeba časem vedení Bethesdy Softworks z pozice vydavatele usoudí, že by nebylo od věci vydat aktualizaci, která by všem zájemcům na všech platformách umožnila zahrát si i Quake 2 ve verzi pro první PlayStation. Nicméně Quake 2 Enhanced je na trhu už více než rok a za tu dobu vyšel jen jeden výraznější patch a jeden navazující hotfix. Nemluvě o tom, že trailer lákající na mod obsahuje upozornění, že projekt není oficiálně spojený s Nightdive Studios ani s id Software. Takže bude rozumnější s něčím takovým nepočítat.