Recenze z celého světa zvěstují, že se Hogwarts Legacy povedl a dlouhé čekání bude stát za to. Už dnes se mohou do školy čar a kouzel v Bradavicích vypravit majitelé dražší Deluxe edice, zatímco ostatní musejí počkat do 10. 2.

Hogwarts Legacy má průměrné hodnocení 86 ze 100 na OpenCritic a 85 na Metacritic, respektive 89 pro Xbox Series X/S a 82 pro PC. Pokud ještě nevíte, kterou verzi hry si koupit, tak nové video od ElAnalistaDeBits porovnává PC, PS5 a Xbox Series X/S verze.

Na nové generaci konzolí je dostupných pět grafických režimů a na PlayStationu 5 a Xboxu Series X máme dostat podobný zážitek jako na počítači při nastavení High/Ultra s průměrným rozlišením 1800p při 30 snímcích za sekundu bez ray tracingu. Samozřejmě si můžete zapnout ray tracing, ale dle porovnání nepřináší takový benefit na úkor plynulosti, zvlášť na konzolích.

Režim Quality na PS5 a Xboxu Series X zvyšuje kvalitu textur, vzdálenost vykreslování, vegetaci, nasvícení a stíny. Při aktivaci ray tracingu se snižuje vzdálenost vykreslování a kvalita textur.

PS5 verze se vyznačuje nejkratší dobou načítání, v režimu Quality (Fidelity) dosahuje vyššího rozlišení a větší plynulosti při zapnutém ray tracingu. Xbox Series X zase nabízí lepší výkon v jiných režimech a PC má pochopitelně nejlepší ray tracing, který ovlivňuje i vzhled postav.

Co se Xboxu Series S týče, tak u něj ray tracing nenajdete. Čeho si ale při hraní všimnete, tak to je menší počet NPC na obrazovce.

Celkově je ze srovnání vidět, že k problémům s optimalizací dochází na všech platformách, zejména při pohybu z jedné oblasti do druhé v bradavickém hradě. Na tomhle by měli vývojáři ještě zapracovat.

Na PlayStationu 5 a Xboxu Series X si můžete u každého grafického režimu odemknout snímkovou frekvenci.

Režimy Balanced a Performance HFR jsou dostupné pouze u monitoru/televize s obnovovací frekvencí 120 Hz.

Grafické režimy na PS5 a Xbox Series X

  • Quality: 1800p a 30 snímků
  • Performance: 1440p a 60 snímků
  • Balanced: 1800p a 40 snímků
  • Ray Tracing: 1440p a 30 snímků
  • Performance HFR: 1080p a přibližně 80 snímků za sekundu

Grafické režimy na Xbox Series S

  • Quality: 1188p a 30 snímků
  • Performance: 900p a 60 snímků
  • Balanced: 1080p a 40 snímků

Hogwarts Legacy na PlayStation 4 a Xbox One vyjde až 4. 4. 2023. Verze pro Nintendo Switch bude následovat 25. 7. 2023.