Vydání nové generace konzolí sice značí začátek nové éry, ovšem nemění to nic na tom, že nějakou dobu budou některé tituly stále vycházet i na předchozí generaci. Nějakou roli zde může hrát nedostatek nových konzolí, ale i kdyby jich byl dostatek, tak stejně budou konzole PlayStation 4 a Xbox One ještě nějakou dobu podporovány. Zejména kvůli velké základně hráčů.

Zdá se ale, že vytvářet hry na dvě generace konzolí zároveň není nic lehkého ani příjemného. K tomuto tématu se vyjádřil ředitel komunikace ze studia Remedy Thomas Puha. Ten podal rozhovor magazínu IGN a rozhovořil se o problémech, které herní průmysl v tuhle chvíli zažívá. Tento problém spočívá především v tom, že jak hráči, tak i vývojáři jsou chyceni mezi konzolemi nové a předešlé generace.

„Kdykoli jste v tomto cross-gen bodě, abych byl upřímný, je to na prd,“ řekl Puha v rozhovoru s IGN. „Musíte podporovat předchozí generaci, ujistit se, že funguje, a pak vše, co přivedete do next-gen verze, je stále limitováno rozhodnutími, které jste učinili před rokem pro předchozí generaci. Není prostě realistické, že v této staré hře vše předěláme a přivedeme to do nové generace.“

Puha následně řekl, že přivést hry jako je Control na novou generaci není nic jednoduchého, především pokud se jedná o menší studio, které musí pracovat s méně zdroji. Také dodal, že pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S nevypadají tak dobře, jak bychom chtěli, jelikož vývojáři jsou limitováni předchozí generací. Což samozřejmě platí pouze v případě, že vývojáři chtějí mít svou hru i na přechozí generaci.

Přečtěte si také: Microsoft nemyslí na ještě výkonnější Xbox Series X. Další konzolí by komplikoval práci vývojářům

Práce na titulech pro novou generaci je dle Puhy hodně vázána na prostředky a zdroje, které mají vývojáři k dispozici. Zmínil se také o tom, že aby mohl Control opravdu využít vše, co next-gen konzole zvládnout nabídnout, musel být předělán celý herní engine.

„Hry, které vyjdou, věci, na kterých pracujeme, vizuální lišta, budete ohromeni. A stačí se podívat na předchozí generace. Díváte se na něco jako Modern Warfare. Nechápu, jak ta hra vypadá tak dobře na Xboxu One a PS4. A stejně to budete mít i na této současné generaci. Uvidíme tolik zlepšení,“ dodal Thomas Puha.

Control: Ultimte Edition, který obsahuje základní hru, dvě rozšíření a next-gen vylepšení pro novou generaci, si můžete pořídit na PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintedno Switch a PC.