Když studio CD Projekt RED v létě odhalilo sběratelskou kolekci s názvem Secret Agent Gear Collection, která vzniká v souvislosti s expanzí Phantom Liberty pro Cyberpunk 2077, spíš než společná soška So Mi a Solomona Reeda či pamětní mince NUSA nás zaujala tištěná verze komiksu Ten of Swords. A to jednoduše proto, že jsme dosud o existenci takového komiksu nic nevěděli. Nyní jsme ale moudřejší. Ukázalo se totiž, že jeho digitální verze je součástí bezplatných bonusů k Phantom Liberty. A co víc, komiks, pod nímž jsou podepsáni autoři Lukasz Ludkowski, Alex Sutton, Bartosz Sztybor a Miguel Valderrama, je k dispozici už teď.

CD Projekt RED oznámil vydání doplňkového komiksu k expanzi Cyberpunk 2077: Phantom Liberty na speciální stránce s přehledem všech odměn, které souvisejí buď se základní hrou, nebo s DLC. Už z dřívějška víme, že pokud se po vydání Phantom Liberty a po koupi expanze přihlásíte v hlavním menu hry ke svému GOG účtu, získáte digitální in-game odměny ve formě vesty, bundy, trička, zaklínačského meče a skinu pistole na motivy Zaklínače 3 nebo karetního Gwentu. Nově pak došlo na odhalení bonusů dostupných mimo herní svět, mezi něž patří soundtrack, kolekce hudby z Night City, kolekce konceptů a avatarů a už zmíněný komiks Ten of Swords.

Zatímco na hudební záležitosti si budeme muset ještě počkat, obrázky a komiks si lze stáhnout bez dalšího čekání. A to i v případě, že jste si Phantom Liberty nepředobjednali a že ho nehodláte koupit ani někdy v budoucnu. Stačí mít zkrátka účet na GOG.com, vlastnit alespoň základní Cyberpunk 2077 na libovolné platformě a ujistit se, že je váš GOG účet s tou platformou řádně propojený. Nejedná se tedy o nějakou formu předobjednávkových bonusů.

Komiks má každopádně 23 stran, takže nejde o kdovíjak rozsáhlé čtení, ale pokud si chcete trochu zkrátit čekání na Phantom Liberty, nejspíš se vám bude hodit. Zvlášť když je dějově přímo napojený na nově vydaný cinematic trailer. Získání komiksu ovšem není jen tak. Sice je zdarma, ale nejprve je třeba se po kliknutí na možnost Download Goodies na stránce odměn přihlásit s vaším GOG účtem, načež uvidíte přehled všech bonusů ke stažení. A zatímco koncepty a avatary můžete stáhnout klasicky v zazipovaném souboru, v souvislosti s komiksem zde najdete jen aktivační kód, který je třeba zadat na stránce vydavatelství Dark Horse. Samozřejmě poté, co se přihlásíte k vašemu Dark Horse účtu, případně po jeho založení.

po úspěšném zadání kódu dostanete možnost zobrazit celý komiks v prohlížeči nebo v aplikaci Dark Horse Comics, která je dostupná pro mobilní telefony se systémy Android a iOS. Bohužel to tedy znamená, že si komiks nelze stáhnout jen tak v PDF nebo v jiné formě bez protipirátské ochrany. Na druhou stranu si můžete díky tomuto způsobu distribuce přečíst komiks hned v 19 jazykových verzích. A ano, nechybí mezi nimi čeština. Česká verze komiksového doplňku chystaného DLC nese název Mečová desítka a o překlad se postaral Filip Ženíšek, který má na svědomí i českou lokalizaci původního Cyberpunku 2077 a samozřejmě také expanze Phantom Liberty. Tudíž se nemusíte bát amatérského nebo strojového překladu.

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty vyjde 26. září/septembra 2023 ve verzi pro PC (GOG.com, Steam, Epic Games Store), PlayStation 5 a Xbox Series X|S a vyjde vás na 29,99 eur. Expanzi doprovodí také bezplatný Update 2.0, jenž bude k dispozici 21. září/septembra 2023.