Karta se obrátila? Dříve PlayStation válcoval Xbox exkluzivními tituly. V době, kdy Microsoft plánuje vydat každé tři měsíce blockbuster nebo velmi očekávaný titul, tak Sony se zdráhá cokoliv oznámit. Je situace opravdu tak černá, jak vypadá?

Sony si v posledních letech malovala, že získá spoustu peněž z live service titulů, když přinese své velké značky hráčům prahnoucích po multiplayeru. Jak se ale ukázalo, přepočítala se a proměna týmů, které se soustředily na příběhové tituly pro jednoho hráče, jaksi nevyšla. Výsledkem je odklad poloviny těchto projektu. Do konce března 2026 jich má být spuštěno šest.

Není divu, že hráči, kteří od PlayStationu očekávají příběhové tituly, jsou naštváni a bojí se, aby měli v příštím roce co hrát. Vždyť letos je od PlayStation Studios jediným velkým titulem Marvel's Spider-Man 2. I příští rok může zachránit situaci Insomniac Games se svými dvěma studii. Proslýchá se totiž o vydání Marvel's Wolverine pro PS5 už v příštím roce. Dříve se s touto informací pochlubil jeden z grafiků konceptu na svém profilu na Artstation. Když se zpráva začala šířit internetem, tak ji smazal.

Dle stejného člověka máme novinku od Sony Bend očekávat v roce 2025. Bohužel pro fanoušky Days Gone nepůjde o pokračování příběhu motorkáře Deacona v postapokalyptickém světě, nýbrž o zbrusu novou značku, která bude mít online svět. Odkaz Days Gone pochopitelně v týmu nadále je a vývojáři hodlají využít to, co se naučili u nového projektu. Mimo jiné systémy otevřeného světa.

Příběh Logana, jenž má být drsnější a temnější než ten pavoučí, ale nemá být úplně jist. Vše záleží na vývojovém tempu. Proto insideři počítají zejména s tituly od partnerů. Konkrétně s dříve oficiálně potvrzeným ambiciózním akčním RPG Rise of the Ronin od tvůrců Nioh, ve kterém nás čeká děj na konci 19. století v Japonsku, a Death Stranding 2. Hideo Kojima sice pokračování svého netradičního projektu na příští rok neslíbil, ale prý má na rok 2024 směřovat.

Podle známého insidera s přezdívkou shinobi602 toho Sony chystá více, ale je otázkou, co se podaří podle plánu. To může být narážka právě na nejistého Wolverina. Tak uvidíme, třeba budeme nakonec mile překvapeni.

Insomniac Games už dříve ukázali, že dokážou vyvíjet hry rychle. V roce 2020 jsme si od nich mohli zahrát Marvel's Spider-Man: Miles Morales, o rok později Ratchet & Clank: Rift Apart a letos Marvel's Spider-Man 2. Wolverine byl oznámen v září 2021. V té době byl v rané fázi vývoje.

Každopádně, 8. 2. 2024 má dorazit střílečka Helldivers 2 pro PS5 a PC. Na rok 2024 je avizována PvP multiplayerová akce Concord od Firewalk Studios (ex-autoři Call of Duty, Destiny či Titanfallu) pro PS5 a PC. A také se spekuluje nad příběhovým rozšířením God of War: Ragnarök.

Takže to vypadá na minimálně dva singleplayerové a dva multiplayerové tituly. Ty můžeš doplnit dodatek pro fanoušky Krata a pravděpodobně další hry pro PlayStation VR2. Chytřejší můžeme být už za několik týdnů. 8. 12. v brzkých ranních hodinách se koná The Game Awards. Slavnostní předávání cen nejlepším hrám roku je skvělou příležitostí, aby Sony nalákala hráče na rok 2024.