Interní dokumenty Sony, které jsou součástí soudního řízení mezi Federální obchodní komisí a Microsoftem kvůli akvizici Activisionu Blizzard, odhalily vysoce důvěrné informace o příjmech ze série Call of Duty pro konzole PlayStation.

Někdo neodvedl svou práci dobře a špatně redigoval dopis šéfa PlayStationu Jima Ryana. Díky tomu jsme se dozvěděli, že Call of Duty jen ve Spojených státech v roce 2021 na tržbách na PlayStationu vygenerovalo neuvěřitelných 800 milionů dolarů. Celosvětově je to (nejspíš) 1,5 miliardy dolarů.

Nutno znovu zmínit, že jde jen o čísla PlayStationu, nikoliv na počítačích, konzolích Xbox nebo mobilech/tabletech. Když do toho Sony započítá výdaje hráčů Call of Duty za příslušenství, předplatné a všechny další služby PlayStationu, tak částka vyskočí na 15,9 miliardy dolarů ročně; nebo je to 13,9 miliardy dolarů. To v dokumentu není úplně vidět.

V roce 2022 to muselo být ještě více s ohledem na to, že vyšlo velmi populární Call of Dut: Modern Warfare 2. Šlo o nejrychleji prodávaný díl, jenž loni překonal hranici miliardy dolarů. Nehledě na stále větší popularitu bezplatné střílečky Call of Duty: Warzone, kde hráči utrácejí spoustu peněz za mikrotransakce. Call of Duty: Vanguard z konce roku 2021 nesplnilo prodejní cíle Activisionu, přesto ale šlo o nejprodávanější hru daného roku.

Dle Sony jeden milion hráčů PlayStationu hraje pouze Call of Duty. Redakce The Verge se snažila v dokumentu odhalil další informace:

„V roce 2021 více než [14?] milionů uživatelů strávilo hraním Call of Duty 30 a více procent svého času, více než 6 milionů uživatelů hrálo Call of Duty více než 70 % svého herního času a přibližně 1 milion uživatelů strávil hraním Call of Duty 100 % svého herního času. V roce 2021 strávili hráči Call of Duty hraním Call of Duty v průměru [116?] hodin ročně. Hráči Call of Duty trávící více než 70 % svého času hraním Call of Duty hráli průměrně 296 hodin.“

Interní průzkum Sony tvrdí, že téměř polovina uživatelů PS5 v USA vlastní také Nintendo Switch, zatímco méně než 20 % amerických majitelů PS5 si koupilo Xbox Series X nebo Series S.

Co se smlouvy mezi Sony a Activisionem týče, tak se vztahuje se už jen na Call of Duty, které vyjde koncem letošního roku. Údajně je to pokračování loňského Modern Warfare 2, vývoj má vést studio Sledgehammer Games.

Ve stejných dokumentech byly uvedeny informace o tom, kolik stál vývoj Horizon Forbidden West a The Last of Us Part II. Napsali jsme o tom tady.

Připomeňme, že Sony se snaží zablokovat akvizici, ale současně se neobává o ztrátu Call of Duty. Phil Spencer, vedoucí herní divize v Microsoftu, u soudu v San Franciscu mimo jiné přísahal, že Call of Duty bude nadále vycházet na PlayStation.