Společnost Sony v dokumentech pro Federální obchodní komisi (FTC) omylem odhalila, kolik stál vývoj dvou velkých exkluzivit. Dokumenty byly poskytnuty v rámci probíhajícího soudního řízení mezi FTC, Microsoftem a Activisionem Blizzard.

Vývoj Horizon Forbidden West probíhal pět let, stál 212 milionů dolarů a ve špičce měl zaměstnat 300 lidí. To vývoj The Last of Us Part II začal v roce 2014, hned po původní hře, což je známo, stál 220 milionů dolarů a na titulu pracovalo 200 lidí.

V částkách nejsou zahrnuty výdaje na marketing, jde čistě o výdaje na vývoj hry. Nicméně Sony pro FTC uvádí, že globální marketingové náklady na AAA hry jsou velké, a to i v případě zavedených značek. Bohužel žádné číslo jsme se nedozvěděli.

Teď by stejnou chybu mohl udělat Microsoft, abychom věděli, kolik do vývoje her dává druhá strana.

Kolik kusů her se prodalo? Horizon Forbidden West vyšlo 18. 2. 2022 na PS4 a PS5 a o rok později bylo hlášeno 8,4 milionu kusů. Celá série má potom 32,7 milionu kusů. Tady se započítává první díl pro PS4 i PC verze, jež dorazila v srpnu 2020.

The Last of Us Part II vyšlo 19. 6. 2020 na PS4 a o dva roky později se studio Naughty Dog pochlubilo, že se prodalo více než 10 milionů kopií. Za první tři dny to bylo přes čtyři miliony kusů. Celá série měla ke konci roku 2022 hlášeno více než 37 milionů prodaných kopií. Není v tom tedy započítána PC verze remaku The Last of Us, jež vyšla teprve letos.