Jaká je nejlepší součást thrilleru Alan Wake z roku 2010 a projektu Alan Wake Remastered z roku 2021? Podle někoho to určitě bude překrásné prostředí okolí městečka Bright Falls. Jiní nejspíš zmíní parádní originální i licencovaný soundtrack, sympatické postavy, celkově zajímavý příběh nebo na svou dobu pokročilou technickou stránku. Ale pouze ti praví fanoušci tvorby finského studia Remedy řeknou, že nejlepší je sbírání termosek.

No dobře, sbírání termosek je spíš to nejhorší. Napříč celou hrou i remasterem je jich rozeseto přesně 100 a někdy jsou na tak pitomých místech, že je skoro nemožné je najít všechny bez pomoci nějakého fanouškovského návodu či videa. A přitom vám tato činnost nic nepřinese, pokud pomineme výrazné, ale ne zrovna duchaplné prodloužení herní doby a odpovídající achievement/trofej. Možná právě proto se ale modro-bílá termoska s logem restaurace Oh Deer, kterou najdete na hlavní třídě Bright Falls, během let stala v komunitě příznivců her od Remedy memem, jenž každý ihned pozná. A už brzy si ji bude moci pořídit každý fanoušek.

Vývojáři z Remedy oznámili zvláštní spolupráci s finskou společností Airam, z níž vzejde možnost zakoupit si letos na podzim opravdovou termosku z jídelny Oh Deer, která vypadá přesně jako sběratelský předmět ze hry. Tvůrci slibují vysoce kvalitní, autentický produkt o objemu 0,45 litru, v němž se spojuje finský design, vyprávění příběhů a každodenní užitečnost. A ano, opravdu půjde o funkční záležitost, ne o pouhou atrapu.

Nutno podotknout, že to není poprvé, co se termoska ze série Alan Wake zhmotnila v reálném světě. Byla už součástí speciálních balíčků propagačních předmětů, s nimiž lidé z Remedy a z vydavatelské divize Epic Games Publishing uplác... ehm, překvapovali zahraniční média a vybrané influencery při vydání Alan Wake Remastered. Tentokrát si ji ale bude moci pořídit každý. Zatím sice nevíme, kolik bude stát, v prodeji však bude od letošního září/septembra a podle všeho půjde o limitovanou edici.

Pokud se ptáte, proč proboha věnujeme celý článek v zásadě obyčejnému merchi, je tu pár důvodů. Zaprvé tu máme video, jehož prostřednictvím byla celá ta nádhera slavnostně odhalena. Kreativní ředitel Remedy Sam Lake v něm termosku označuje za nežhavější vydání letošního roku, přičemž proslov muže, jehož tvář dobře znají nejen fanoušci série Max Payne, a komunitní manažerky Vidy Starčević následuje detailní pohled na termosku.

Hlavně ale následuje zástup zájemců o kafe, který zase může udělat radost těm, kteří mají v oblibě Control z roku 2019. První ve frontě je totiž doktor Casper Darling, jenž hraje v příběhu Control velkou úlohu. Darlinga mimochodem ztvárnil Matthew Porretta, dabér Alana Wakea. Hned za ním je pak Ilkka Villi, jenž pro změnu Alanovi propůjčil svou tvář.

Dalším důvodem je samozřejmě nadcházející Alan Wake 2. Snaha nabídnout fanouškům možnost koupit si reálnou termosku jde přirozeně ruku v ruce s přípravami na vydání dlouho očekávaného survival hororu, k němuž má taktéž dojít na podzim. Thomas Puha z Remedy dokonce na oficiálním webu studia prozradil, že ve druhém díle budou hrát termosky mnohem důležitější roli. Tak snad je zase nebudeme muset jen tupě hledat a sbírat. Zaujmout každopádně může i hudební doprovod nového videa, jenž rozhodně působí jako něco, co by mohlo být součástí soundtracku Alana Wakea 2.

Alan Wake 2 vyjde 17. října/októbra 2023 ve verzi pro PC (Epic Games Store), Xbox Series X|S a PlayStation 5, a to pouze digitálně. Na PC i na konzolích hru vydává Epic Games Publishing.