Technologie AMD Anti-Lag, jejímž cílem je snížit odezvu a zlepšit tak uživatelský zážitek ze hry, se zdá být problémová pro kompetitivní tituly. Jako první se ozvali vývojáři čerstvě vydaného Counter-Strike 2, kteří komunitu důrazně upozornili, aby funkci nepovolovali, neboť její užití může vést k permanentnímu banu udělenému ochranou Valve Anti-Cheat (VAC). Samostatně jsme vás o tom informovali zde. Potíže s AMD Anti-Lag však zasahují daleko za hranice nové FPS od Valve.

Případy neprávem udělených banů kvůli použití na první pohled neškodné technologie, která hráčům neuděluje žádnou neférovou výhodu, jsou neuvěřitelně absurdní. Není proto divu, že se celá situace začala zkoumat detailněji. S pěknou analýzou přišel zahraniční server Wccftech, jenž odkryl, že povolení AMD Anti-Lag může teoreticky být hrozbou pro větší množství hráčů kompetitivních on-line her.

Na rozdíl od technologií typu DLSS není AMD Anti-Lag integrováno pomocí pluginu do hry jako takové. Jedná se o funkci, kterou zajišťují ovladače vaší grafické karty, a to modifikací DLL knihoven v adresáři hry. Výhodou je, že při tomto postupu není nutná přímá spolupráce AMD s vývojáři her.

Zásadním defektem však je, že tím prakticky dochází k podobné interakci, jako když si spustíte cheaty (aimbot, wallhack atp.), abyste získali nedovolenou výhodu nad jinými hráči. To může ve finále vyprovokovat herní anti-cheat k tomu, aby vám udělil trest. On sám si totiž evidentně není schopen pořádně uvědomit, jakým způsobem se soubory manipulujete a co je důsledkem oněch úprav.

Co je horší, nejedná se pouze o problém kooperace mezi AMD Anti-Lag a VACem. Wccftech odkazuje na četné stížnosti některých hráčů battle royale střílečky Apex Legends, kteří po zapnutí Anti-Lag+ údajně dostali ban.

Kromě toho, že jsou hráčům rozdávány bany, hrozí při použití technologie Anti-Lag pády hry nebo občasné problémy se stabilitou. Opět se jedná o důsledek modifikace DLL souborů namísto přímé spolupráce s vývojářskými studii. Komplikace jsou hlášeny v Call of Duty: Modern Warfare 2.

Co se týče Counter-Striku 2, AMD se k situaci již vyjádřilo a momentálně spolupracuje s Valve na opravě. Doufáme však, že také poskytne stanovisko týkající se Apex Legends a systém upraví tak, aby na sebe zbytečně nepoutal pozornost anticheatů.