AKTUALIZACE

K situaci se už vyjádřilo také samo AMD. V příspěvku na sociální síti X uvádí, že spolupracuje s Valve na odstranění problému, v důsledku něhož hráči Counter-Strike 2 dostávají bezdůvodné VAC bany po spuštění funkce AMD Anti-Lag+. Stejně jako vývojáři hry doporučují, abyste se používání technologie zatím vyhnuli.

PŮVODNÍ ZNĚNÍ ČLÁNKU

Už to jsou více než dva týdny, co byl po měsících testování oficiálně vydán nový přírůstek do rodinky kompetitivních stříleček Counter-Strike. Teď ale vývojáři hry přichází na sociální síti X se zprávou, ze které jde trochu strach. Povolením jedné specifické funkce v ovladačích AMD totiž můžete v Counter-Strike 2 dostat VAC ban.

V nedávné aktualizaci ovladačů Adrenalin byla pro Counter-Strike 2 přidána podpora technologií Anti-Lag a Anti-Lag+. Jejich cílem je snížit odezvu a využívají k tomu metodu, jež omezí tempo procesoru, aby v úlohách nepředbíhal grafickou kartu. Ve finále tak mohou zajistit plynulejší zážitek z hraní.

Nepříjemné ale je, že konkrétně u Counter-Strike 2 tato funkce upravuje DLL soubory hry, což může Valve Anti-Cheat (VAC) považovat za nedovolenou manipulaci. Prostě a jednoduše, ochrana proti cheaterům vás v důsledku toho teoreticky může považovat za podvodníka a udělit vám ban. Vývojáři CS2 proto v příspěvku na X před povolením Anti-Lag důrazně varují.

Jak je dobře známo, VAC bany jsou udělovány natrvalo a podpora Steamu s nimi nic udělat nemůže. A nejenže vám zamezí přístup na servery chráněné anticheatem od Valve (tedy téměř všechny), ale také vám uzamknou herní inventář. Všechny skiny či další předměty se tak prakticky stanou nepoužitelnými, protože s nimi budete moct hrát jen na velmi omezeném množství komunitních serverů a nepůjde je vyměnit či prodat.

Vývojáři nicméně naznačili, že v tomto případě se budou ochotni neprávem udělenými tresty zabývat, ale až poté, co AMD vydá aktualizaci.

Zpráva o banech udělených za využití funkce grafického ovladače přichází v době, kdy se Counter-Strike 2 potýká s masivním návalem cheaterů. Žebříček módu Premier mnohdy ovládají hráči, kteří podvádí, anebo se podvodníky cíleně nechávají vytáhnout na přední příčky. Není proto divu, že komunita na oznámení Valve reaguje slovy typu „Hra bude banovat lidi s AMD hardwarem namísto opravdových cheaterů“.