Varování: Text obsahuje spoilery spojené s událostmi DLC The Lake House pro hru Alan Wake 2.

Zaměstnanci finského studia Remedy Entertainment v poslední době nijak neskrývali, že druhé a zároveň poslední placené DLC The Lake House pro loňský survival horor Alan Wake 2 nabízí další střet příběhu spisovatele Alana Wakea se světem Control. Obě značky se koneckonců odehrávají ve stejném univerzu a Lake House je pobočka agentury FBC, jež hraje v Control klíčovou roli. V závěru nedávno vydaného launch traileru expanze byl navíc k vidění někdo, kdo rozhodně vypadá jako Dylan Faden, důležitá postava pro děj akčního bizáru z roku 2019. Mnozí fanoušci tak očekávali, že DLC nabídne i nějaké lákadlo na Control 2, přičemž tato očekávání se naplnila, byť v překvapivě přímočaré formě.

Lákadlo na druhý díl Control, jenž byl formálně oznámen před dvěma lety, se neskrývá někde v dokumentech FBC, které je možné při hraní DLC The Lake House nacházet. Nedlouho před koncem expanze má hráč v roli agentky Kieran Estevez možnost krátce promluvit s Dylanem, kterého opět ztvárnil herec Sean Durrie. Dylan po chvíli zdánlivě nesrozumitelného dialogu vzkáže jeho sestře Jesse, hlavní hrdince prvního dílu Control, že se snažil, a následně vypustí něco, co nelze označit jinak než jako první teaser Control 2.

Už první koncept, který studio Remedy před dvěma lety zveřejnilo, naznačil, že v Control 2 nepřátelská nadpřirozená síla Hiss opustí budovu Oldest House, v níž se odehrával první díl. Nová ukázka to potvrzuje, jelikož je krátce možné spatřit masivní bariéru v ulicích New Yorku nebo zamořené tunely metra. Vidět lze i jakousi zrcadlovou dimenzi plnou paneláků, která jako by vypadla z filmového Doctora Strange od Marvel Studios. Vším se navíc prolínají efekty entity známé jako Polaris, kterou lze považovat za přítele a ochránce Jesse Faden.

Bohužel vám v tuto chvíli nedokážeme říct, za jakých okolností se můžete k Dylanovi v DLC pro Alana Wakea 2 dostat. Sám jsem na toto ne zrovna nenápadné lákadlo na Control 2 narazil organicky během hraní a ani mě nenapadlo, že může jít o něco, co lze minout. Nejmenovaný člen komunity Indiana, jehož přezdívka začíná na V a končí na aliant, mě ale informoval, že Dylana nenašel a že možnost dostat se k němu nedostal ani při druhém, rychlém průchodu expanzí.

Zřejmě jde tedy o odměnu za plnění vedlejších aktivit, které zahrnují už zmíněné hledání dokumentů a souborů FBC a odemykání pěti počítačů. Díky zázrakům internetu a YouTube si však může upoutávku prohlédnout každý bez nutnosti řešit, co je a co není třeba hledat během hraní DLC.

Control 2 vyjde někdy v následujících letech ve verzi pro PC, PlayStation 5 a Xbox Series X|S a tentokrát si ho vydá samo studio Remedy za podpory filmové společnosti Annapurna Pictures. Příští rok navíc dojde na kooperativní spin-off pro tři hráče s názvem FBC: Firebreak.