Když nám na nedávné akci State of Play finské studio Remedy poprvé ukázalo druhé a zároveň poslední placené DLC pro loňský survival horor Alan Wake 2, prozradilo pouze to, že na rozšíření s názvem The Lake House dojde někdy během letošního října/októbra. Teď ale máme díky prezentaci Xbox Partner Preview konečně k dispozici konkrétní datum vydání.

Na rozdíl od prvního DLC, které nese prostý název Night Springs, The Lake House nevyjde do 24 hodin od plnohodnotného odhalení. Přesto jeho vydání není daleko, jelikož rozšíření dorazí ve verzi pro PC, Xbox Series X|S a PlayStation 5 příští úterý, tedy 22. října/októbra 2024. Ve stejný den se přitom na trhu objeví Deluxe edice Alana Wakea 2 v krabicové konzolové verzi, jejíž disk má obsahovat nejen základní hru, ale i obě DLC. Pokud se však někdo ke krabicovce dostane dřív, The Lake House se má i tak odemknout až o půlnoci z pondělí na úterý, takže možnost zahrát si expanzi o něco dřív by naštěstí neměla vůbec existovat.

The Lake House každopádně po relativně praštěném Night Springs DLC slibuje návrat k hororu. Ústřední Lake House, pobočka agentury Federal Bureau of Control postavená poblíž jezera Cauldron, bude soudě dle nových záběrů opravdu děsivé místo, v němž dojde na nový typ nepřítele jménem The Painted a novou zbraň vhodnou pro boj s nadpřirozenými silami. Tu bude tentokrát možné využívat v kůži agentky Kiran Estevez s tváří a hlasem známé herečky Janiny Gavankar, která má vedlejší roli i v základní hře.

Na blogu Xbox Wire vývojáři z Remedy přirovnávají hororový zážitek z DLC ke kapitole základního Alana Wakea 2, v níž hráči v roli Sagy Anderson navštíví Valhalla Nursing Home. Snad to neznamená, že bude expanze podobně plná bugů a že bude padat každých 5 minut, protože Valhalla Nursing Home bylo minimálně před rokem možné považovat za nejméně stabilní a odladěnou část hry.

Tvůrci nám každopádně touto cestou také připomněli, že Lake House i samotná agentka Estevez přináší dost spojitostí s Control, jež se koneckonců odehrává ve stejném světě jako série Alan Wake. To dokládá i závěr traileru, v němž je vidět někdo, kdo rozhodně vypadá jako Dylan Faden, jedna z nejdůležitějších postav Control. Vypadá to tedy, že by DLC mohlo nastínit, co čeká sérii Control v budoucnu. Rozšíření AWE pro první díl Control přece jen položilo základy pro to, co nám minulý rok představil Alan Wake 2.

Tisková zpráva později odhalila, že při hraní uslyšíme novou píseň od Poe s názvem 6 Deep Breaths a že nový příběh uzavře song End of an Era. Autorem songu je skladatel Petri Alanko a o zpěv se postarala Amelia Jones.