Článek vznikl v rámci placené spolupráce: Od 19. do 25. 10. letošního roku máte možnost ponořit se do post-apokalyptického světa a na vlastní oči se přesvědčit, co vše Fallout 76 nabízí na PC a konzolích PlayStation a Xbox. V rozhodování vám pomůže našich 7(6) důvodů, proč si tenhle titul zahrát.

1) VSTŘÍCNÁ KOMUNITA

Online hry jsou nezřídka známé toxickou komunitou, která nedá nikomu nic zadarmo a každý přešlap tvrdě trestá. Fallout 76 ale takový není, naopak se může pyšnit neobvykle vstřícnou komunitou, která je po problematickém startu hry v roce 2019 mírně řečeno zocelená. Ty časy ale naštěstí pominuly a dnes můžete na diskuzních fórech, na sociálních sítích i v samotné hře potkat řadu věrných fanoušků, kteří vám rádi pomohou s prvními kroky, se zakoupením potřebného vybavení nebo s výzvami, na které sami nestačíte. Tohle vážně není survival, v němž vás ostatní nejčastěji zastřelí na potkání. Abyste si užili opravdový PvP zážitek, musíte se dost snažit, a tak je Fallout 76 povětšinou hrou, v níž si hráči zpravidla rádi pomáhají. Jen nesmíte zapomenout na to, že se stále nacházíte v postapokalyptickém světě zničeném jadernou válkou. Je tedy jen na vás, jak se v takovém světě budete chovat, a vždy platí, že v každém stádu se může najít černá ovce.

2) PESTRÁ MAPA APPALACHIE

Fallout 76 se může pyšnit půvabným prostředím mapy Appalachie v Západní Virginii. Ta nabízí hned několik pestrých regionů, jež se mnohdy výrazně liší od postapokalyptické pustiny, která je pro sérii Fallout tak typická. Husté lesy střídá odporná průmyslová oblast, načež stačí přejít kamenité pohoří a mít díky velmi dobré dohlednosti jako na dlani bažiny nebo mimořádně zamořenou oblast. Ta v důsledku značné úrovně radiace a dalších hrozeb působí skoro až mimozemsky. Appalachia je zatím největší a dost možná nejpestřejší prostředí, jaké kdy Fallout nabídl, a je radost ji prozkoumávat.

3) ŠIROKÉ MOŽNOSTI STAVĚNÍ

V tak pozoruhodném prostředí je mnohdy radost zahodit pušku a něco si postavit. V postapokalyptickém prostředí koneckonců bez bezpečného útočiště dlouho nepřežijete, nemluvě o tom, že není nikdy od věci mít k dispozici obří sídlo, ze kterého vašim přátelům a spoluhráčům spadne brada až na zem. To a mnohem víc můžete postavit díky rozšířenému systému stavění, se kterým jste se mohli setkat už ve čtvrtém díle. Kvůli dostatku materiálů pro stavbu vašeho vysněného sídla se sice při hraní nezřídka zapotíte, ale výsledek za to vždy stojí. Zvlášť když si můžete váš C.A.M.P. neboli tábor jednoduše sbalit a přesunout jej někam jinam. To se hodí zejména tehdy, když si někdo na serveru usmyslí, že je dobrý nápad probojovat se do raketového sila a vypustit atomovou bombu zrovna tam, kde jste se uhnízdili. Jen pamatujte na to, že ostatní hráči vám nechtějí nutně ublížit. Spíše se těší na to, jaké nové výzvy a odměny se v oblasti po dopadu objeví.

4) UNIKÁTNÍ NEPŘÁTELÉ

Se svérázným prostředím nezbytně souvisí unikátní nepřátelé. Fallout 76 nabízí každému hráči víc než dost robotů, zmutovaných zvířat a supermutantů, které znáte z předešlých dílů série Fallout. Zároveň vás čeká střet s mnoha protivníky a živými tvory, které byste v ostatních dílech hledali marně. Dvounohý zmutovaný beran Sheepsquatch vám dá nepochybně zabrat, zatímco setkání s Mothmanem, který připomíná obří můru, nejspíš jen tak nezapomenete. Na oblacích pak vládne Scorchbeast, masivní létající bestie, která bude připadat jako důstojný protivník každému, kdo likvidoval draky ve Skyrimu. Jelikož úroveň nepřátel povětšinou automaticky odpovídá úrovni vaší postavy, jsou souboje s obyvateli Appalachie nezřídka nemalou výzvou. Fallout 76 je navíc často rozšiřován rozsáhlými bezplatnými aktualizacemi, díky nimž se lze při hraní setkat třeba s Floatery, zvláštními tvory, kteří byli dosud k vidění jen v prvním a druhém díle série Fallout z let 1997 a 1998.

5) DIALOGY PODOBNÉ HRÁM FALLOUT 3 A FALLOUT: NEW VEGAS

Fallout 4 z roku 2015 byl často fanoušky série kritizován kvůli přílišnému zjednodušení dialogů. Fallout 76 se však v oblasti rozhovorů vrací k osvědčenému stylu, který najdeme již ve hrách Fallout 3 a Fallout: New Vegas. Vaše postava tedy nikdy neřekne nahlas ani slovo, při vedení rozhovoru s nehráčskými postavami (NPC) však máte vždy k dispozici obrazovku, na které vidíte úplné znění vašich možných odpovědí. Na ně poté plně nadabované postavy, zahrnující roboty i lidské přeživší, reagují obvyklým způsobem. Dokonce nechybí ani ukazatel vlivu atributů, jelikož dostupnost některých dialogových voleb může ovlivnit například vaše síla či inteligence. Jedná se zkrátka o klasiku, která je dobře známá nejen fanouškům série Fallout, ale také veteránům fantasy ságy The Elder Scrolls.

6) FALLOUT WORLDS

Systém Fallout Worlds je nedávno přidaná novinka, která dokáže Fallout 76 oživit zajímavými způsoby. Pod tímto názvem se ukrývají zvláštní servery s odlišnými podmínkami, než jaké zažijete při běžném hraní. Setkáte se na nich s neomezeným množstvím munice, silnějším skákáním, stavěním do větších výšek nebo třeba s jiným nastavením obtížnosti a PvP pravidel. Hráči, kteří si zaplatí za předplatné Fallout 1st, mají prostřednictvím Fallout Worlds možnost založit a upravit soukromé servery, na které následně mohou pozvat další hráče. Všichni majitelé hry mohou také navštívit některý z předem připravených serverů, jejichž nabídku vývojáři z týmu Bethesda Game Studios pravidelně obměňují. Každému, koho již Fallout 76 a jeho možnosti omrzely, tedy stačí kliknout v hlavním menu na aktuálně dostupný zvláštní server a zažít něco zcela nového.

BONUS) BEDŘICH SMETANA A ANTONÍN DVOŘÁK

Už od dob hry Fallout 3 je možné během hraní kdykoliv vyvolat prostředí zařízení Pip-Boy a na něm naladit některou z dostupných rádiových stanic. Touto funkcí disponuje také Fallout 76, a tak si můžete k hraní pustit tematicky odpovídající písně převážně z 40. a 50. let 20. století. Zároveň je ve hře vždy k dispozici stanice, která hraje klasickou hudbu. A to znamená také skladby Bedřicha Smetany nebo Antonína Dvořáka. Když máte štěstí, dokonce můžete chytit Smetanovu Vltavu. Fallout 76 tudíž obsahuje malou, ale výraznou českou stopu, která snadno vykouzlí úsměv na tváři nejednomu vlastenci. A je pravda, že boj s obrovitým Deathclawem či hordou supermutantů za doprovodu tónů Dvořáka a Smetany je velmi unikátní zážitek.

Více o Falloutu 76 zde.