Dobré ráno. Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Zlá Take-Two. Fanoušci nechápou počínání této společnosti, která zablokovala fanouškovský trailer na remaster Grand Theft Auto: San Andreas. Šikovná skupina fanoušků předělala trailer v Unreal Enginu 4, ale Take-Two si na něj nárokuje práva a pravděpodobně to odnesla i stránka na Patreon.com, kde je psáno, že se kontroluje, zatímco stránka na Facebooku byla odstraněna. Pokud se budete chtít podívat na video, musíte využít jiné zdroje. Například video níže. Ukázka remasteru začíná od 02:23.

- Začal fanouškovský překlad obchodního simulátoru Port Royale 4, oznámil uživatel sintax na fóru Prekladyher.eu. Sintax má v plánu dokončit češtinu tak, aby vyšla souběžně s vydáním plné verze hry - ta je nyní v předběžném přístupu.

- Novinka Grounded od studia Obsidian Entertainment není žádný buclík. Hra má pouhých 4,1 GB v Xbox Game Preview programu, kde se během dnešního dne objeví. Přitom většina aktualizací velkých her zabývá více GB než Grounded. Těšíte se na výlet do světa mravenců? V rámci Xbox Game Passu nemusíte na Windows 10 a Xboxu One zaplatit ani korunu navíc.

Přečtěte si také: God of War 2 zatím ne, prodeje Ghost of Tsushima, prolog Succubus

- Na konzole PlayStation 4 a Xbox One vyšla first-person akce Tannenberg od tvůrců Verdun. Hra je zasazena do první světové války a zakládá si na realistickém zpracování a multiplayeru. Nečekejte žádnou kampaň pro jednoho hráče.

- Disintegration bude o víkendu na PC (Steam), PS4 a Xboxu One zdarma. First-person střílečku od bývalého tvůrce Halo si můžete vyzkoušet od 30. 7. (odpoledne) do 3. 8. (opět odpoledne). Z komerčního hlediska hra propadla, tak zkouší studio V1 Interactive zaujmout hráče takto. Během víkendu se bude titul prodávat se slevou 40 procent.

- Junji Ito, spisovatel japonských manga hororů (například série Volume), v rámci Comic-Conu potvrdil, že byl v rozhovoru s Hideo Kojimou, který ho pozval, aby společně spolupracovali na vzniku nové hry. Ito o ní prohlásil, že může jít o horor. O něm Kojima v poslední době hodně mluvil a jeho snem je vytvořit skutečně děsivý herní zážitek, když mu to nevyšlo se Silent Hills (hratelné demo P.T.) u Konami.

Přečtěte si také: Netflix skutečně chystá prequel seriálového Zaklínače

- Cenu ani datum vydání PS5 zatím nevíme, ale místo toho si můžeme prohlédnout unikátní, velmi limitované a drahé verze konzole. První edice je z ryzího zlata (24 karátů) a druhá má 18 karátů. Ve stejném provedení bude ovladač i sluchátka. Vyrobeno bude velmi omezené množství (méně než 100 kusů) a zájemci si mají připravit několik set tisíc liber. K dispozici bude i platinová varianta.

- Po exkluzivitě na Epic Games Store se Ancestors: The Humankind Odyssey začne prodávat na Steamu. Stane se tak 27. 8. 2020.

- Bude nové Fable masivně multiplayerovým titulem? Tyhle spekulace se vyrojily o víkendu. Pokud máte strach, tak nemusíte. Domněnky popřeli novináři i insider, jenž už dříve informoval o Fable od Playground Games.

- Na GOG.com probíhá velký výprodej RPG her a některé kousky je možné koupit až s 90% slevou. Vybrat si například můžete ze série Baldur's Gate, Neverwinter, Dungeons and Dragons, Divinity: Original Sin 1 a 2, Outward, Ultimate, Pillars of Eternity, Shadowrun Returns, Tyranny, Dragon Age: Origins nebo Vaporum.

- Hráč v CS:GO utratil 15 tisíc dolarů, aby získal AK-47 Fire Serpent - červený skin pro AK-47, u něhož Valve uvádí, že je velmi nízké procento ho získat. Sparkles musel koupit krok za krokem určité skiny, aby AK-47 Fire Serpent získat. Je to celkem loterie, hned několikrát získal jiný skin, než chtěl, např. skiny pro MAC-10, USP nebo AWP. Pokud by vysněný skin na AK-47 získal poprvé, ušetřil by alespoň tři čtvrti vynaložených peněz.

- Steam se pochlubil nejprodávanějšími hrami června. V tomto měsíci se nejvíce dařilo hrám Sea of Thieves, Crysis 3, Dragon Age Inquisition, NFS Heat, Command & Conquer Remastered Collection, Satisfactory, Battlefield V, Journey, Star Wars Battlefront 2, Persona 4 Golden, Torchlight 3, Griftlands, Desperados 3, Hardspace: Shipbreaker, Beyond: Two Souls, Detroit: Become Human, Outer Wilds, The Sims 4, Titanfall 2 a SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom - Rehydrated.

- U bezplatných her na Steamu se v červnu nejvíce dařilo mj. Unfortunate Spaceman, Cyber Hunter, Crafting Idle Clicker a Bomb Bots Arena.

- Herec Nadji Jeter zveřejnil fotografie ze zákulisí snímání pohybů pro Marvel’s Spider-Man: Miles Morales. Jeter hraje hlavního hrdinu Miles Morales, který se stane novým pavoučím mužem. Prý je příběh této hry přesně to, co tahle generace a další potřebují. Titul vyjde konce letošního roku současně s uvedením PlayStationu 5 na trh. Současně se spekuluje, že se hra bude prodávat v kolekci s remasterem Spider-Mana z roku 2018.