Federální obchodní komise (zkráceně FTC) byla a nadále je nejhlasitějším kritikem akvizice Activisionu Blizzard společností Microsoft. Spojení dvou velkých firem je trnem v oku tohoto regulačního úřadu, který bedlivě sleduje další kroky v rámci odvolání proti fúzi.

FTC si bere na mušku nedávné změny Game Passu. Microsoft službu zdražuje, odstraňuje konzolový tarif a slibuje novou úroveň standard. Ta v očích agentury degraduje produkt, protože nezahrnuje hry vydané v den vydání, jako bude například letos na podzim Call of Duty: Black Ops 6, které Microsoft získal v rámci transakce. Tyto kroky Microsoftu jsou dle FTC v rozporu se sliby a důkazem, že spojení Microsoftu a Activisionu Blizzard poškozuje hospodářskou soutěž a poškozuje spotřebitele. Připomíná rovněž, že na začátku tohoto roku Microsoft propustil téměř 2000 lidí v nově získaných týmech.

To vše mají být charakteristické znaky firmy, která po fúzi uplatňuje svou tržní sílu. Úřad u této příležitosti připomíná, jak Microsoft v létě minulého roku během soudního řízení říkal, že kvůli přidání her Activisionu Blizzard nebude Game Pass dražší. Také slíbil, že akvizice bude pro spotřebitele přínosem, protože CoD bude k dispozici v rámci Game Passu v den vydání na konzolích (bez zvýšení ceny služby na základě akvizice).

Podle FTC a některých analytiků ale právě kvůli příchodu Call of Duty: Black Ops 6 dochází k navýšení ceny a odstranění samostatného předplatného pro konzole. Jedinou možností na konzolích, jak mít Black Ops 6 v rámci předplatného tak bude Xbox Game Pass Ultimate za 20 dolarů měsíčně (u nás to je 439 Kč, respektive 18 eur na Slovensku). Pro současné předplatitele začnou nové ceny platit od 12. 9. 2024, zatímco Black Ops 6 vyjde 25. 10. 2024.

Federální obchodní komise požaduje předběžné zastavení fúze, aby byl čas vyhodnotit její pravděpodobné účinky na hospodářskou soutěž. V současné době však nevíme, kdy soud rozhodne.

Připomínáme, že FTC loni prohrála a akvizice byla 13. 10. 2023 uzavřena. Agentura se však odvolala a snaží se ukázat, že se soudy mýlily. Má podle vás šanci uspět? Dle mého bude velmi těžké dokazovat, že Microsoft právě kvůli přidání Call of Duty dělá změny v Game Passu. Jeho právníci mohou argumentovat tím, že zdražuje také konkurence. I když Game Pass byl zdražen už podruhé za poslední dobu, naposledy před rokem. Měsíc poté zdražovala Sony své tarify PlayStation Plus.

Mimochodem, od akvizice Activisionu Blizzard byl Game Pass rozšířen pouze o Diablo IV. Další hry dorazí snad v následujících týdnech a měsících. Očekávají se Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Spyro Reignited Trilogy, Tony Hawk's Pro Skater 1+2 nebo loňské Call of Duty: Modern Warfare 3.