Paradox Interactive je známé švédské herní studio a zároveň také vydavatel. Z jejich her můžete znát například Crusader Kings 3, Empire of Sin, Stellaris či Surviving Mars.

Průzkum zaměstnanců, který provedly dvě švédské odborové skupiny (Unionen a Sveriges Ingenjörer) na tuto společnost nevrhá zrovna pěkné světlo. Dle všeho zde totiž dochází k diskriminaci žen a nevhodnému zacházení se zaměstnanci.

O výsledcích průzkumu informoval švédský magazín Breakit. Díky němu víme, že 44 % ze 133 zaměstnanců Paradox Interactive, kteří se zúčastnili průzkumu, zažilo nevhodné zacházení. K tomu všemu se navíc 69 % žen setkalo se zneužíváním a diskriminací. Průzkum se také zmiňuje o tom, že společnost nedělá nic, aby situaci na pracovišti vylepšila, a nahlášené zneužívání či špatné zacházení nebere vážně.

Vedení Paradox Interactive se k tomuto průzkumu samozřejmě vyjádřilo. Dle všeho má nyní v plánu udělat vlastní průzkum, který bude zprostředkován za pomoci neutrální firmy.

Podezřelé je také to, že v průběhu minulého týdne opustila Paradox bývalá výkonná ředitelka Ebba Ljungerud. Její odchod nemá mít dle současného výkonného ředitele Fredrika Westera nic společného s průzkumem organizovaným odbory, protože odešla kvůli jinému pohledu na strategii společnosti. Více o důvodu jejího odchodu není známo.

Současná situace v Activision Blizzard, který je žalován státem Kalifornie za sexuální obtěžování, šikanu a diskriminaci žen, upozornila na to, že nevhodné zacházení se zaměstnanci je v herních společnostech častější, než si hodláme připustit. Z podobných důvodů jako Activision Blizzard byla také žalována společnost Riot Games a nyní vypluly na povrch věci ohledně Paradox Interactive.

Můžeme jen doufat, že budou tyto problémy do budoucna vyřešeny a vývojáři bez ohledu na pohlaví budou pracovat v příjemnějších podmínkách.