I když se tvůrci z CD Projektu RED ani zdaleka nevyhnuli problémům a nedostatkům, vydání next-gen aktualizace Zaklínače 3 ve verzi pro PC, Xbox Series X|S a PlayStation 5 na konci minulého roku bylo velká událost. Nejen kvůli všem možným vizuálním zlepšovákům, ale i kvůli novému hratelnému obsahu. Ten vychází z jistého fantasy seriálu od Netflixu, který se navzdory minimální podobnosti s původní knižní tvorbou spisovatele Andrzeje Sapkowského také jmenuje Zaklínač.

Vývojáři se nikdy netajili tím, že alespoň tyto obsahové novinky, které next-gen update přináší, hodlají později dostat i na Xbox One, PlayStation 4 a Nintendo Switch. Na konzolích minulé generace od Sony a Microsoftu se nakonec obsah inspirovaný kontroverzní tvorbou Netflixu objevil prakticky ihned, majitelé Switche ale měli smůlu a opravdu museli čekat. Až doteď.

V průběhu tohoto týdne CD Projekt RED zveřejnil patch 4.04 pro Zaklínače 3, který kromě obvyklé nálože oprav verzí hry pro PC, PlayStation a Xbox konečně přináší příznivcům Switche to, co si mohou hráči na ostatních platformách užívat už více než půl roku. Zejména se jedná o nový vedlejší úkol Ve stínu věčného ohně, díky němuž lze získat zaklínačskou zbroj, kterou nosil Geralt Henryho Cavilla v první řadě seriálu od Netflixu. Tuto zbroj je navíc možné vylepšit, aby vypadala jako to, co Geralt nosil v nepovedené druhé sezóně.

Další obsah, který původně přišel s loňskou next-gen aktualizací a který je nyní k dispozici na Switchi, zahrnuje kompletní čínskou a korejskou lokalizaci a alternativní vzhled nilfgaardských vojáků a Marigolda. Oba vzhledy je možné aktivovat v hlavním menu a samozřejmě jsou také inspirované seriálem od Netflixu, takže nyní lze říct, že nechvalně proslulé „šourkové“ zbroje Nilfgaardu dobyly všechny platformy, na nichž je Zaklínač 3 k dostání.

Dále tu máme podporu cross-progression systému, díky němuž budou vaše nejnovější uložené pozice vždy k dispozici v cloudu a dostupné napříč platformami. Tato funkce ale vyžaduje přihlášení k vašemu GOG účtu, který je potřeba také pro získání odměn z věrnostního programu CD Projektu RED. Díky němu na vás bude v truhle Yennefer v císařském paláci ve Wyzimě čekat zbroj bílého tygra ze západu, sada mečů devítiocasé lišky, zbroj z Dol Blathanna a gwintová karta Klepny.

Nejde ale jen o nový obsah. Rychlé sesílání znamení, redukce zranění při pádu z výšky, rychlejší sběr bylinek, dynamické skrytí minimapy a informací o aktuálním úkolu na obrazovce, funkce pomalé chůze při hraní s gamepadem, alternativní režim sprintu, vylepšené radiální menu, škálování velikosti titulků, nový filtr ikon na mapě, to všechno už je zásluhou patche 4.04 k dispozici i na Switchi.

Dokonce nechybí ani oficiální implementace modu Full Combat Rebalance 3, která vylepšuje souboje. Samozřejmostí jsou pak různé opravy, které zahrnují všechno z předešlých patchů, potažmo všechno, čeho se Zaklínač 3 dočkal na ostatních platformách od vydání next-gen aktualizace. Kompletní seznam změn najdete na oficiálním webu a nám nezbývá než před portem Zaklínače 3 na Switch znovu smeknout.

Nejspíš nejde o tu nejplynulejší a nejlépe vypadající možnost, jak si zahrát poslední herní dobrodružství Geralta z Rivie, ale po technické stránce jde pořád o obdivuhodný kousek. A nyní je ještě o trochu lepší a bohatší, ačkoliv se samozřejmě můžeme ptát, jestli ty nilfgaardské zbroje hru spíše nezhoršují. Naštěstí nikdo nikoho nenutí je zapínat.

Naše screenshoty použité v tomto článku pocházejí z PC verze hrané bez většiny vizuálních novinek, konkrétně z tohoto tématu.