Poslední plnohodnotné pokračování Prince z Persie vyšlo v roce 2010, společně s filmovou adaptací. Od té doby fanoušci marně čekali na znovuzrození tohoto hrdiny. Po problémech s vývojem remaku Prince of Persia: The Sands of Time a jeho odkladu na neurčito přišla dobrá zpráva letos na Summer Game Festu. Ubisoft představil Prince of Persia: The Lost Crown. První ohlasy byly spíše smíšené, a to hlavně kvůli vzhledu samotného Prince.

Jak už to tak bývá, když nějaká velká značka oznámí svůj návrat, tak spolu nese i nějaké ty změny v hratelnosti. Hra se sice vrací ke svým 2D kořenům, ale od starších brášku se v nejednom liší. Mimo jiné se nový Princ z Persie inspiroval metroidvanií. Ta je pro běžné hráče trochu náročnější, má spletité mapy a spoustu skrytých míst, a tak se může nejednomu stát, že se v těchto titulech často ztratí, a to ho může od dalšího hraní odradit.

Vývojáři z Ubisoftu však přišli se zajímavým nápadem. Foto režim ve hrách se v poslední době stal velmi populárním nástrojem. Studio ve francouzském Montpellier se ho rozhodlo vylepšit, přizpůsobit pro potřeby své hry a nabídnout ho hráčům ve stylu notýsku. Vše nazvali The Eye of the Wanderer.

„Tento styl her (metroidvania) závisí na umění dělat si v hlavě zápisky. Pamatovat si a představovat si věci jako jsou zablokované průchody, nebo situace, které vyžadují nástroje či schopnosti, které momentálně nemáte,“ začal vysvětlovat hlavní designér Remi Boutin v rozhovoru s britským Eurogamerem.

„Víme, že tohle by mohlo být pro některé hráče překážkou, takže funkce Eye of the Wanderer jim umožní udělat fotku a připnout ji na mapu jako vizuální připomínku.“

Dle tvůrců má tato možnost přístupnosti umožnit, aby si hru užilo co nejvíce hráčů. Hlavní je pro ně volný průzkum, u kterého nechtějí hráče frustrovat. Na to se zaměřili od samého počátku vývoje.

Vývojáři připravili ještě volitelný režim s průvodcem, jenž vám různými způsoby ulehčí průchod. Například ikonky upozorní na zablokované a volné cesty. Je tady také zvýraznění textu, cvičná oblast bez následků, tutoriály i možnost připnout důležité ovládací prvky na obrazovku.

Prince of Persia: The Lost Crown vyjde 18. 1. 2024 na PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox series X/S, Nintendo Switch a Amazon Luna.