Nejen v herním průmyslu často platí, že když jedna firma vyzkouší něco nového a zákazníci jí to ve velkém zbaští, ostatní společnosti se dříve či později rády přidají. A tak se stalo, že nám chce více a více vydavatelů prodávat nové hry ne za 60 dolarů/eur, jak bylo velmi dlouho zvykem, ale za 70. Nyní lze přitom s jistotou říct, že se tohoto trendu chytili i v Electronic Arts.

Chystaný remake Dead Space, který vyjde na začátku příštího roku, si ještě alespoň na PC koupíte za 60 eur, nicméně fakt, že jde spíše o výjimku, nám už v nedávné době dokázaly dva tituly - FIFA 23 a Need for Speed Unbound. Dalším důkazem je akční adventura Star Wars Jedi: Survivor, která byla po úniku prvních detailů zásluhou produktové stránky na Steamu naplno odhalena v dnešních nočních hodinách během The Game Awards.

Krátce po vydání nového gameplay traileru došlo ke spuštění předobjednávek, které potvrdily, že i Star Wars Jedi: Survivor bude při vydání na všech platformách stát 69,99 eur. Za Deluxe edici, jež nabídne kosmetické předměty inspirované postavami Luka Skywalkera a Hana Sola z původní filmové Star Wars trilogie, si dokonce připlatíte 20 eur. Ano, 20 eur za dva oděvy pro hlavního hrdinu Cala Kestise, dva skiny droida BD-1, rukojeť světelného meče Luka Skywalkera a Hanův blaster DL-44.

Pokud byste snad chtěli EA věnovat ještě větší balík peněz, měli byste se podívat na web společnosti Limited Run Games. Ta totiž podobně jako v případě remaku Dead Space připravuje speciální sběratelskou edici, která vás vyjde na 299, 99 amerických dolarů plus poštovné. Kromě hry v Deluxe edici (PC hráči dostanou jen kód, konzolisté krabicovku) obsahuje předobjednávkový bonus s kosmetickými předměty inspirovanými sérií Obi-Wan Kenobi, oficiální steelbook, certifikát pravosti a funkční repliku dnes už ikonické rukojeti světelného meče Cala Kestise, s níž jsme se poprvé setkali při hraní Star Wars Jedi: Fallen Order z roku 2019.

Autoři však upozorňují, že čepel si budete muset koupit zvlášť, což nejspíš znamená, že zájemci o sběratelskou edici by měli omrknout sortiment firmy Hasbro, která už řadu let nabízí všechny možné varianty replik světelných mečů. Rukojeť bude každopádně možné umístit do prémiové magnetické bedny, jež bude nejspíš sloužit i jako obal celé sběratelky. Ta je omezena na 1000 kusů pro PC, 1500 kusů pro Xbox Series X/S a 4000 kusů pro PS5.

Star Wars Jedi: Survivor vyjde 17. 3. 2023 ve verzi pro PC (Steam, EA App, Epic Games Store), PlayStation 5 a Xbox Series X|S. PC hráče, kteří se už mohou podívat na kompletní HW nároky, by pak mohla alespoň potěšit skutečnost, že na Steamu zatím nenajdeme žádné informace o přítomnosti protipirátské ochrany Denuvo. Stejně jako v případě většiny titulů od EA - opět s výjimkou remaku Dead Space - je ale třeba počítat s tím, že pokud si hru koupíte právě na Steamu nebo Epicu, bude se Survivor stejně nejprve spouštět přes EA App (dříve Origin), tudíž se neobejdete bez účtu EA.