Švédská videoherní a mediální holdingová skupina Embracer Group měla v letošním roce uzavřít významné strategické partnerství v hodnotě 2 miliard dolarů, které mělo nastavit nové měřítko pro herní průmysl. V květnu letošního roku dohoda nevyšla a společnosti se propadly akcie o 40 %, což ji donutilo šetřit, rušit projekty a propouštět.

Embracer Group o tajemném partnerství více neprozradila, a tak se spekulovalo, že jde o Microsoft, Sony, Netflix, Amazon, Tencent nebo NetEase. To jsou největší hráči, kteří by na takovou investici měli prostředky.

Server Axios ale nově zjistil, že investice měla přijít od Savvy Games Group, kterou financuje Saúdská Arábie. Jde vlastně o investiční fond, jenž založil kontroverzní princ Mohammed bin Salmán. Dle Axiosu měly dvě miliardy dolarů být investicí do vývoje a vydání her během šesti let.

Savvy Games, kterou vede generální ředitel Brian Ward (byl dlouholetým manažerem v Activision Blizzard a Electronic Arts), už loni získala 8,1% podíl v Embracer Group za 1 miliardu dolarů. Nikdo ale neví, proč dohoda za 2 miliardy dolarů nebyla uzavřena. Generální ředitel Embracer Group Lars Wingefors akorát prozradil, že dohoda padla po sedmi měsících jednání.

Měsíc před oznámením neúspěšné dohody jsme se dozvěděli, že Saúdská Arábie má připraveno 38 miliard dolarů, které hodlá investovat do videoherního průmyslu. Jde o strategii, aby země nebyla v budoucna závislá na ropě. Princ Mohammed bin Salmán chce do Saúdské Arábie přilákat velké vývojářské a vydavatelské firmy, aby v jeho zemi vytvářely velké hry.

15 miliard dolarů z velkého rozpočtu mělo být použito na akvizice. Mnohým společnostem se ale nelíbí kontroverze kolem Saúdské Arábie, zejména v oblasti lidských práv, která zahrnují kriminalizaci homosexuality, menší práva žen a používání trestu smrti. Korunní princ a faktický vládce Mohammed bin Salmán byl také obviněn CIA z vraždy novináře listu Washington Post Jamala Khashoggiho v roce 2018.

Bohužel nikdo neví, proč dohoda padla. Švédská Embracer Group je pro investice zajímavá, vlastní více než 100 studií a práva na zajímavé a známé značky, včetně Pána prstenů, Tomb Raider a Deus Ex. Pod Embracer patří také THQ Nordic, Koch Media, Saber Interactive, Gearbox Software (Borderlands) nebo česká studia Warhorse a Ashborne Games.

Embracer Group po propadu akcií o více než 40 % oznámila restrukturalizační program, jehož cílem je štíhlejší, silnější, soustředěnější a soběstačnější firma. Neobejde se bez velkého propouštění, uzavření některých vývojových studií (některá studia mají být prodána) a zrušení připravovaných projektů. Dotknout se má zejména her, které jsou v raných fázích vývoje. Téměř výhradně má jít o ty, co ještě nejsou oznámeny. Všechny velké ohlášené hry mají být vydání podle plánu.

V současné době víme o zavření studia Campfire Cabal. Jde o nové studio, založeno bylo loni v září, vedl ho Jonas Wæver a zaměřit se mělo na vysoce kvalitní, příběhově orientované RPG hry.