Korunní princ Muhammad bin Salmán a následovník saudskoarabského trůnu se nevzdal snu vytvořit ze Saúdské Arábii důležitého hráče videoherního průmyslu. Jako první Saúdská Arábie nakoupila menšinové podíly v řadě známých studií. Druhým krokem je stát se velkým hráčem na herním trhu a vytvářet, vydávat a nakupovat špičkové hry. Strategií bin Salmána je, aby jeho země nebyl v budoucnu závislá na ropě.

V únoru fond zvýšil podíl v Nintendu na 8,3 % akcií a Saudská Arábie se stala největším externím akcionářem. Plány jsou ale mnohem ambicióznější, korunní princ chce do Arábie přilákat partnery a další firmy, aby tady vytvářely a vydávaly velké titulu. K tomu má dopomoci investice ve výši 38 miliard dolarů, kterou využívá také v loňském roce vybudované Savvy Games Studios, které zaměstnává 45 lidí. Plánem malého studia je nejprve vytvořit mobilní hru a poté hru pro konzole.

V Saudské Arábii si uvědomují, že stavět společnosti od nuly a skládat týmy je obtížné a zdlouhavé. Proto mají připraveno zhruba 15 miliard dolarů na akvizici nějakého nespecifikované vydavatele. Původně toužili po Electronic Arts, ale to se ukázalo jako příliš velké sousto. Místo toho má dceřiná společnost Savvy Gaming Group miliony akcií v EA a Take-Two a doufá, že vydavatelé budou díky těmto investicím spolupracovat.

Některé firmy ale nepřehlížejí kontroverze kolem Saúdské Arábie, zejména v oblasti lidských práv, která zahrnují kriminalizaci homosexuality, menší práva žen a používání trestu smrti. Korunní princ a faktický vládce Mohammed bin Salmán byl také obviněn CIA z vraždy novináře listu Washington Post Jamala Khashoggiho v roce 2018.