Společnost Sony čelí kritice ze strany nespokojených hráčů, kteří si nemohou koupit PlayStation 5. Next-gen konzole je nedostatkovým zbožím a očekává se, že se situace nějakou dobu nezlepší. Šéf PlayStationu Jim Ryan slíbil, že pracují na tom, aby se do obchodů po celém světě dostalo více kusů. Na druhou stranu varoval a poprosil hráče o trpělivost.

Do konce minulého roku se prodalo 4,5 milionu kusů konzolí PS5. To je více, než kolik se v prvních dvou měsících roku 2013 podařilo prodat konzoli PS4. I přes problémy způsobené globální pandemií koronaviru má nová generace PlayStation za sebou slušný začátek.

Přečtěte si také: První podrobnosti o nové generaci virtuální reality na PlayStation 5

Jedním z důvodů, proč je nedostatek PS5, je pandemie. Ta ovlivnila dodavatelské řetězce. „Jedním z velmi viditelných příkladů je nedostatek polovodičů. Ať už jde o automobily, smartphony, počítače nebo herní konzole, problémy jsou ve všech těchto oblastech,“ uvedl Ryan pro magazín GQ.

Překážku pro Sony představuje také práce z domova, pouze online schůzky a také vysoká poptávka po PlayStationu 5. Každý měsíc se mají zásoby PS5 navyšovat. Ryan doufá, že se situace rychle zlepší.

„Poptávka byla vyšší, než jsme předpokládali. To spolu s problémy v dodavatelském řetězci vedlo k mírně nižší nabídce, než jsme původně plánovali,“ dodal Ryan v rozhovoru pro Washington Post.

KDY VYJDOU DALŠÍ EXKLUZIVITY PLAYSTATIONU?

Pandemie koronaviru ovlivňuje nejen dodavatelské řetězce, ale také vývoj her. Výkonný ředitel PlayStationu se v rozhovoru s magazínem GQ věnoval i nadcházejícím exkluzivitám.

Jim Ryan potěšil hráče, prohlásil, že Horizon Forbidden West pro PS5 a PS4, stejně jako Ratchet & Clank: Rift Apart (datum bylo nedávno stanoveno na 11. 6. pro PS5 a budou české titulky) a Returnal (vydání 30. 4. na PS5), směřují k vydání v letošním roce.

Otázkou zůstává pokračování God of War z roku 2018. Takzvané God of War: Ragnarok bylo v minulém roce slíbeno na letošek, ale pandemie mohla vše změnit. Na dobrodružství Krata a jeho syna Atrea si možná počkáme déle. Ryan o novém God of War vůbec nemluvil. Známý novinář Jason Schreier, jenž má často velmi přesné informace, by se divil, kdyby God of War vyšlo letos.

Přečtěte si také: Sony vydá Days Gone na PC a odkládá Gran Turismo 7

Podle Ryana existují při vývoji dva přístupy: vydat hru bez ohledu na kvalitu, nebo ji vydat až v době, kdy budete s kvalitou spokojeni. V Sony měli zvolit druhý přístup.

V dalších novinkách jsme přinesli první podrobnosti o nové generaci virtuální reality pro PlayStation 5. Později jste si mohli přečíst, že na PC vyjde Days Gone a další její exkluzivity. K tomu bylo odloženo Gran Turismo 7 na rok 2022 a Ratchet & Clank bude v březnu/marci zdarma pro PS4 a PS5 v rámci iniciativy v boji s koronavirem. Více zde.