O nezaměnitelné tokeny (NFT) má zájem stále více herních firem. Viditelným podporovatelem je francouzský Ubisoft, který plánuje NFT postupně zavést do svých her. Toto oznámení ale vzbudilo rozruch a pobouření na straně hráčů. Ti podle výkonného ředitele Ubisoftu nechápou výhody NFT.

„Myslím, že hráči nechápou, co jim digitální sekundární trh může přinést,“ řekl během rozhovoru pro Finder Nicolas Pouard, viceprezident Ubisoft Strategic Innovations Lab. „Zatím se kvůli současné situaci a kontextu NFT hráči opravdu domnívají, že zaprvé ničí planetu a zadruhé je to jen nástroj pro spekulace. Ale to, co my [v Ubisoftu] vidíme jako první, je konečná hra. Koncová hra spočívá v tom, že hráčům dáme možnost své předměty dále prodat, jakmile s nimi skončí nebo jakmile skončí se samotnou hrou.“

Ubisoft do světa NFT vstoupil s platformou Quartz a svůj záměr od konce minulého roku testuje v Ghost Recon: Breakpoint.

PODVOD S NFT V MINECRAFTU?

Ať už si o NFT myslíte cokoliv, často je nezaměnitelný token zneužíván k různým podvodům. Jeden takový se podle všeho stal na speciálním serveru Minecraftu, který byl postaven na NFT. Server skončil jen několik dnů poté, co prodal 10 tisíc herních předmětů v celkové hodnotě více než milion dolarů. Dle správců serveru se vrátí, ale hráči požadují své peníze zpět.

„Jsme zklamáni postojem komunity, která rychle vznesla falešná obvinění,“ dočteme se v prohlášení těch, kteří za podezřelým serverem stojí. Prý se kvůli nedůvěře hráčů v NFT stali obětmi obtěžování, výhrůžek a někdo zveřejnil jejich osobní údaje. To mělo vést k obavám o bezpečnost a někteří lidé kolem projektu zpanikařili a emotivně vypnuli server, kanál na Discordu a webové stránky Blockverse. Údajně také mají malý počet hráčů a vysoké poplatky za údržbu infrastruktury NFT a provoz serveru přesahují finanční možnosti tvůrců. I přesto se má server v budoucnu vrátit.

Většina hráčů tomuto prohlášení nevěří a požaduje nejen vrácení většiny peněz, ale také předání zdrojového kódu serveru komunitě.

WORMS NFT

Další větší společnost si všimla NFT a rozhodla se zkusit své štěstí. Tentokrát je řeč o Team17, kteří přicházejí s Worms NFT. Hráči si budou moci koupit umělecká díla spojena se slavnými červíky, zatím je k dispozici jedno. Na rozdíl od konkurence Team17 slibují, že jejich NFT neškodí životnímu prostředí.

NFT bude prodávat společnost Reality Gaming Group, která tvrdí, že energetické náklady na 100 000 žetonů tohoto druhu se rovnají průměrné spotřebě energie rychlovarných konvic v jedenácti domácnostech. Bohužel nevíme, jak k tomu firma došla, stejně tak, zda se jedná o roční, měsíční nebo denní spotřebu těchto zařízení.

Část výdělku bude věnována organizaci Coin 4 Planet. Ta se zaměřuje na recyklaci potravinového odpadu více než 6 miliony žížal. Iniciativa má zabránit přibližně 5 400 tun CO2 ročně. Za předpokladu, že se podaří sehnat peníze.

Vyšlo najevo, že většina zaměstnanců společnosti Team17 o vstupu do světa NFT nevěděla a tento záměr odsuzuje, včetně spojení s Reality Gaming Group. V Team17 se musí popasovat také s kritikou fanoušků na sociálních sítích a diskusních fórech. Vedení Team17 mezitím vysvětlilo, že se nehodlají zaměřit na vývoj her typu play-to-earn založených na NFT. Team17 chtějí pouze nabídnout sběratelské předměty svým fanouškům.

TROY BAKER UŽ NEPODPORUJE NFT

Troy Baker, který se proslavil jako dabér v The Last of Us (Joel), Death Stranding (Higgs Monaghan), Fortnite (agent John Jones) nebo The Medium (The Maw), přestal podporovat NFT a končí spolupráci s kontroverzním Voice NFT.

Baker vydal krátké prohlášení na Twitteru, kde se omluvil za to, že obvinil kohokoli z nenávisti jen proto, že s ním nesouhlasil. Je to teprve dva týdny, co videoherní dabér oznámil partnerství s VoiceverseNFT, jež využívá software k vytváření a prodeji hlasových nahrávek s umělou inteligencí.

Můžete nenávidět, nebo můžete tvořit,“ napsal tehdy Baker a zeptal se, co to bude? Na internetu si ale vysloužil velkou kritiku a někteří si všímali, že tímto krokem ohrožuje práci menších dabérů.