Střílečku S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl připravuje ukrajinské studio GSC Game World, které právě probíhající válka ovlivnila pro nás nepředstavitelným způsobem. Nově vydaný dokumentární film War Game: The Making of S.T.A.L.K.E.R. 2, jenž byl odhalen před dvěma týdny, je tedy něco víc než jen klasický pohled do zákulisí vývoje očekávané hry. V první řadě vypráví silný příběh samotného studia, které tvoří téměř 500 zaměstnanců.

O režii dokumentu se postaral Andrew Stephan (dokumentární mini-série Power On: The Story of Xbox). Jeho cílem bylo ukázat výzvy, kterým tvůrci čelili v posledních letech při snaze vytvořit plnohodnotné pokračování kultovní střílečky S.T.A.L.K.ER.: Shadow of Chernobyl z roku 2007 a zároveň se vypořádat s důsledky války, která zasáhla celou jejich zemi. Je to také příběh o tom, jak se z pouhé hry stal výrazný symbol odporu proti ruské agresi.

Na úctyhodném prostoru přibližně 90 minut se tak řeší velké množství témat, od historie série a samotného Černobylu přes válku na Ukrajině a kulturní nezávislost jejích občanů až po následky zastavení prodejů v Rusku, zrušení ruského dabingu a každodenních útoků ruských hackerů. Nechybí ani pasáž věnovaná stěhování části zaměstnanců studia GSC Game World do České republiky.

Vývojáři zároveň na sociálních sítích poděkovali Microsoftu za pomoc při tvorbě filmu a při snaze představit příběh ukrajinského tvůrčího celku celému světu. Poděkovali také všem hráčům a fanouškům, a to za dlouholetou podporu, bez níž by se neobešli. A co víc, War Game nechali přeložit do velkého množství jazyků, což mimo jiné znamená, že celý dokument je vybaven českými titulky.

České titulky nabídne rovněž samotný S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, který by měl vyjít 20. listopadu/novembra 2024 ve verzi pro PC (Steam, GOG.com, Epic Games Store) a Xbox Series X|S. Už ode dne vydání bude navíc k dispozici v nabídce Game Passu. Verze pro PlayStation 5 může vyjít později, dosud ale nebyla oznámena.