V posledních měsících se diskutovalo o tom, zda Microsoft bude mít „koule“ na to, aby přibrzdil vývoj dalších dílů Call of Duty a umožnil vývojářům pracovat na jiných projektech. S ohledem na delší vývoj nelze pochopitelně čekat, že ke změně dojde hned.

Co tedy můžeme od této akční série v budoucnu čekat? Na příští rok je dle spekulací v plánu Call of Duty: Black Ops Gulf War, které nás zavede do války v Perském zálivu. V roce 2025 má dojít na přímé pokračování oblíbeného Call of Duty: Black Ops 2 (trojka a čtyřka budou zřejmě ignorovány) a v roce 2026 by to naopak mohlo být Call of Duty: Modern Warfare 4.

S informacemi přišel Tom Henderson. Nové Black Ops se má odehrávat v roce 2030. To je pět let po konci dvojky a má se zaměřit na fanoušky oblíbené protagonisty a nového padoucha. Příběh mají doplnit remasterované mapy z Black Ops 2, podobně jako mapy z původního Modern Warfare 2 (2009) u letošního Modern Warfare 3. Rozdíl má být u Black Ops v tom, že multiplayer má obsahovat ještě nové mapy. S ohledem na raný vývojový stav se může ještě vše změnit. V současné době se má ale počítat s přepracovaným pohybem, návratem Pick 10, módem Gunfight a se zombie režimem na kola.

Je ale otázkou, kdo na těchto Black Ops vlastně dělá. V případě Guilf War se mluví o studiu Treyarch, které na vývoj mělo dostat čtyři roky (obvykle CoD vzniká za tři roky). S ohledem na to bych počítal s tím, že nové Black Ops dělá jiný tým. O něm se ale zdroje Hendersona nezmiňují. Pro CoD byly dříve určeny čtyři hlavní studia: Infinity Ward, Treyarch, Sledgehammer Games a Raven Software. Plus jim pomáhá zástup dalších.

Call of Duty: Modern Warfare 4 je poněkud překvapivé; z důvodu menšího úspěchu Modern Warfare 3 a kritiky, který tento díl schytal od novinářů i hráčů. Ten ale připravovali ve Sledgehammer Games, zatímco čtverku si měli vzít na starost Infinity Ward. Ti chtějí navázat na úspěch Modern Warfare 2 a původní trilogie.

Na druhou stranu se s nějakou brzdou hned počítat nedalo, když vývoj nových dílů běží na plné obrátky a je naplánován de facto až ro roku 2027. S ohledem na to se nepředpokládají nějaké drastické změny. Kdyby Microsoft přestal vydávat tuto sérii každoročně, přišel by klidně o miliardu dolarů ročně.