Před 10 dny tvůrci očekávané postapokalyptické akce S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl potvrdili, že budou na Gamescomu, kde si návštěvníci veletrhu na stánku Xboxu budou moci hru zahrát. Do Kolína nad Rýnem s největší pravděpodobností dovezou také nový trailer, jenž se ukáže 22. 8. od 20:00 na Gamescom Opening Night Live 2023 z produkce známého Geoffa Keighleye.

Očekávají se nejen nové záběry z pokračování kultovního titulu, nýbrž také datum vydání. Dříve byl Stalker 2 slibován na letošní rok, ovšem válka na Ukrajině donutila tvůrce přestěhovat se z Kyjeva do Prahy, což vývoji zrovna nepřidalo. Proto se objevovaly spekulace o možném odkladu na rok následující. To ale možná není pravda.

Dosud jsme na nejrůznějších internetových obchodech mohli vidět datum 31. 12. 2023, což je pouze dočasné datum, aby byla hra v systémech vedena na letošní rok. Na e-shopu společnosti Plaion (dříve Koch Media), která má vydání hry na starost, se ale nově objevilo 1. 12. 2023. To je pátek, což dodává na důvěryhodnosti. Dříve už takto data vydání unikla, například pro Switch verzi Darksiders 2. Tak uvidíme, zda se potvrdí i v případě Stalkera 2.

Já už jen připomenu, že Stalker 2 nejprve vyjde pro PC a Xbox Series X/S. Bude mít české titulky a bude dostupný také v předplatném Game Pass. Verze pro PlayStation 5 bude později.