Vedení Microsoftu od doby neúspěšného startu Xboxu One tvrdí, že chtějí hry dopřát všem hráčům a všude, zejména potom přes předplatné Game Pass. Generální ředitel Microsoftu včera u soudu tuto myšlenku potvrdil a sám se na zpřístupnění softwaru na co nejvíce platforem za téměř deset let, co působí ve vedoucí pozici americké společnosti, zaměřil.

Při výpovědi u federálního soudu Satya Nadella tvrdil, že působí ve společnosti, která vždy věřila tomu, že software by měl běžet na co nejvíce platformách. Pro Xbox jsou ale exkluzivity nezbytné, aby mohl konkurovat v podmínkách, které diktuje dominantnější Sony. Kdyby bylo na něm, zbavil by se exkluzivit na konzolích. Microsoft má ale malý podíl na konzolovém trhu, takže tohle rozhodnutí je na Sony.

„Dominantní hráč [Sony] definoval konkurenci na trhu pomocí exkluzivit, takže v takovém světě žijeme. Takový svět se mi nelíbí,“ dodal Nadella.

UKLIDNĚNÍ SONY

U soudu šéf Microsoftu prozradil, že po oznámení akvizice v lednu 2022 zavolal generálnímu řediteli společnosti Sony Kenichiro Yoshidovi, aby mu vysvětlil plány Microsoftu. Nechtěl, aby existovaly nějaké nejasnosti. Nadále má v plánu podporovat PlayStation. Když byl později dotázán, zda se zaváže k tomu, aby i nadále vydával Call of Duty na PlayStation, tak odpověděl na 100 procent.

Proti exkluzivitám je také Bobby Kotick. Generální ředitel Activisionu Blizzard zdůraznil, že exkluzivita Call of Duty pro Xbox by velmi poškodila firmu. Tomuto názoru se nedivíme, když Call of Duty jen na PlayStationu za rok 2021 mělo tržby 800 milionů dolarů. Celosvětově je to (nejspíš) 1,5 miliardy dolarů.

Den předtím u soudu v předem nahraném videu Jim Ryan, šéf PlayStationu, prohlásil, že chápe exkluzivitu Starfieldu. Z výpovědí ale jasně vyplynula averze vůči Game Passu, který má znehodnocovat hodnotu her. Více si přečtěte v našem článku.

KOTICK SE SPLETL

Ještě zpět ke Kotickovi. Šéf Activisionu Blizzard přiznal, že na něj prototypy Nintenda Switch neudělaly dojem. Nevěřil v úspěch této konzole. Mýlil se a dnes lituje, že Call of Duty nevydal na Switch. Konzole má na kontě přes 100 milionů prodaných kusů. Proto chce k další generaci Nintenda přistupovat jinak a budete o vydání her na konzoli uvažovat, jakmile bude mít nějaká specifika.