Když nedávno oblíbený YouTuber xLetalis objevil zhruba 7 let po vydání Zaklínače 3 zvláštní easter egg spojený s postavou Vivienne a datadiskem o Víně a krvi, mělo se za to, že jde o opravdu poslední tajemství, které závěrečné herní dobrodružství Geralta z Rivie skrývalo. Ale protože Zaklínač 3 je vážně obří a nesmírně propracovaná hra, přirozeně poslední nebylo. Designér Philipp Weber, který prozradil první vodítka spojená s Vivienne, se totiž na nedávném výročním streamu studia CD Projekt RED nechal slyšet, že je tu ještě jedna dosud neobjevená věc.

xLetalis se tak nepřekvapivě pustil do dalšího pátrání. Weber během streamu prozradil, že tajemství nabízí značné příběhové souvislosti, přičemž souvisí s oblastí Křivušských blat ve Velenu a vesnicí Ježibab. Díky tomu pátrání dospělo až ke špatnému konci Zaklínače 3, v němž je Ciri považována za mrtvou a v němž Geralt zabije Pletanu, poslední přeživší Ježibabu. Právě ona prozradí, že Ciri zemřela po vstupu do věže Tor Gvalch'ca na konci základní hry. Před soubojem s Geraltem je ale v cut-scéně vidět, že Pletana něco vyrábí. Něco, co na místě zůstane i po skončení hry, přestože se stav herního světa vrátí do bodu před začátkem epilogu.

Tento fakt jasně poukazuje na to, že jde o něco důležitého, a skutečně. Konkrétně je to nově vytvořená tapisérie, na níž je vidět Tor Gvalch'ca a jakýsi pták, který z věže odlétá. Krátce nebylo jasné, zda jde o sokola, po němž je věž pojmenována, nebo o vlaštovku, symbol znovuzrození a samotné Ciri. Jméno Ciri je koneckonců odvozeno od jména Zireael, což ve Starší mluvě znamená vlaštovka, avšak název samotné věže má souvislost i se jménem bojovnice Falky, které Ciri krátce používala, když byla v knižní sáze od Andrzeje Sapkowského součástí skupiny Potkanů.

Jakmile se však podařilo z herních souborů vytáhnout texturu, kterou tapisérie od Pletany používá, veškeré pochybnosti zmizely a vystřídala je jistota, že jde o vlaštovku. A to o vlaštovku, která odlétá směrem od Tor Gvalch'ca. Philipp Weber dokonce na Twitteru potvrdil, že tajemství skutečně souvisí s tapisérií, zároveň ale řekl, že záleží na tom, jak je celý výjev interpretován. A od té doby už nic dalšího přímo neprozradil.

Vypadá to ale, že tapisérie naznačuje, že Ciri ani při nejhorším konci hry nezemřela, jen začala nový život pryč od Geralta. Jaký život, to už je samozřejmě otázka, stejně tak se můžeme ptát, co přesně Pletana zamýšlela a jestli to může znamenat, že se s Ciri v každém případě setkáme v novém Zaklínači. Odpovědi na tyto otázky ale bohužel zatím nejsou k dispozici.

Znovu se každopádně ukazuje, kolik pozoruhodných detailů Zaklínač 3 dokáže skrývat celou řadu let, aniž by si jich fanoušci pořádně všimli. Myšlenka, že ani tohle nemusí být zdaleka posledním dosud neobjeveným tajemstvím, které třetí Zaklínač skrývá, je tak nyní prakticky samozřejmá. Nejspíš si jen budeme muset počkat na to, co zase jednoho dne někdo z vývojářů prozradí, aby hráče konečně nasměroval správným směrem.