Varování: Následující text může obsahovat spoilery z průběhu Cyberpunku 2077

Když vývojáři ze studia CD Projekt RED před necelým týdnem vydávali obsáhlý patch 1.5 pro Cyberpunk 2077, při více příležitostech naznačili, že aktualizace rozšiřuje hru o různé novinky, na něž hráči musí postupně přijít sami. A hráči na ně samozřejmě přišli, nebo aspoň na některé z nich. Nové zprávy a chování společníků, nové easter eggy, nové animace zacházení s určitými zbraněmi, nové interakce, nové nahotinky Panam... a také nový domácí mazlíček do vašeho bytu.

Po vydání Cyberpunku 2077 se poměrně rychle přišlo na fakt, že v bytě lze mít kočku jménem Nibbles jako společníka. Tehdy jsme o tom kdysi psali i my. Teď má však Nibbles konkurenta ve formě leguána. Jeho získání je však o něco složitější. Zatímco kočku jste si mohli pozvat do bytu prakticky kdykoliv během hry, pokud jste objevili příslušnou zprávu a poté našli kočičí žrádlo, vajíčko leguána, ze kterého se po čase vylíhne váš nový mazlíček, lze najít jen na jediném místě při jednom konkrétním úkolu, a to v apartmá budovy Konpeki Plaza, kam zavítáte během plnění hlavního úkolu Vloupačka v úvodu hry.

Vejce lze najít uvnitř položeného kmenu stromu, na němž můžete zpozorovat živého leguána. Jakmile se poté vrátíte do vašeho základního bytu, postačí vajíčko umístit do misky na určitém místě a vyslechnout si krátký dialog mezi V a Johnnym Silverhandem. Při něm je mimochodem znát, že dialog používá repliky ze základní hry, jelikož Johnny v angličtině prohlásí „What now?“, což je přeloženo jako „Co zas?“. V jiném kontextu by byl takový překlad samozřejmě v pořádku, protože se ale Johnny ptá, co se má stát, jakmile dáte vajíčko do misky, měl by říct spíš „Co teď?“. Z toho vyplývá, že namísto nového překladu jen pro tuto situaci hra využívá již existující překlad věty „What now?“ z jiného dialogu.

Leguán se každopádně nevylíhne hned, takže je třeba vyčkat několik desítek herních dnů. Buď si můžete na výsledek počkat přirozenou cestou a mezitím řešit jiné záležitosti, nebo si lze na pár desítek minut sednout ke hře a otrocky přeskakovat čas. Za oba postupy však budete odměněni novým domácím mazlíčkem, kterého můžete dokonce kdykoliv pohladit.

Co víc, leguán není nijak nekompatibilní s kočkou. Právě naopak, při návratu do bytu je možné narazit na výjev, který dokazuje, že si může Nibbles s leguánem dost dobře rozumět. Jen škoda, že ani kočku, ani leguána nelze vzít do jednoho z nově dostupných bytů, které si můžete v Night City pronajmout. Oba mazlíčci jsou tedy pevně vázaní na základní byt V v Megabudově H10.

Leguána v patchi 1.5 jako první objevil a nahrál YouTuber Kazuliski. Jeho úspěch pochválil ve svém streamu i Paweł Sasko, ředitel vývoje úkolů Cyberpunku 2077 z CD Projektu RED, který také upozornil, že hráči ještě zdaleka neobjevili všechno. A že to byl on, kdo leguána do hry přidal. Co víc, naznačil, že by se nový domácí mazlíček dříve či později mohl dočkat vlastního terária. Kdo ví, možná už někde ve hře je k dispozici, zatím se ho ale podle dostupných informací najít nepovedlo.

CO DĚLAT, POKUD UŽ MÁTE ÚKOL VLOUPAČKA ZA SEBOU?

Jestliže se vám všechno, co jste dosud četli, zamlouvá, ale stojíte před problémem, že už máte úkol Vloupačka dávno za sebou, naštěstí existuje řešení, jak se k leguánovi stejně dostat. Jednou z příjemných vlastností Cyberpunku 2077 je fakt, že řada míst, která mají být exkluzivní pro určité úkoly nebo herní části, zůstanou i po vaší návštěvě přítomná v herním světě, mnohdy ve stejném stavu, v jakém jste je opustili. Sice dělají dojem, že už se do nich nemůžete vrátit, ale většinou existuje nějaká cesta. Platí to i o hotelu Konpeki Plaza, v němž se quest Vloupačka odehrává.

Stačí tedy nainstalovat kyberware Posílené kotníky, řídit se náramně užitečným videem, které najdete níže, a za pomoci čarování s auty a skákání se dostat až do střešního apartmá, kde můžete mimochodem najít mnohem víc než jen vajíčko leguána. Po návratu už vám nic nebrání postupovat stejně, jako kdybyste vejce našli při běžném hraní, což jsme osobně otestovali i ve fázi po dohrání Cyberpunku 2077.

Jen musíte počítat s tím, že lze narazit na určité chyby. Živý leguán už není živý, ale je zaseklý v kmeni stromu a předvádí plazí ekvivalent T pózy, na určitých místech není těžké spadnout pod úroveň mapy a za zmínku také stojí, že někteří strážní jsou až příliš loajální k majiteli hotelu. Jinými slovy, pokud jste během úkolu Vloupačka nezlikvidovali poctivě každého nepřítele, je dost pravděpodobné, že se s přeživšími setkáte i nyní, bez ohledu na to, kolik času ve hře uběhlo a že je Konpeki Plaza v podstatě věž duchů.

Tak oddané zaměstnance by si určitě přál každý, i když by se jim určitě nic nestalo, kdyby alespoň odklidili všechny ty mrtvoly svých kolegů. A na úplný závěr nám dovolte, abychom... jo aha, vy asi chcete vidět ty nahotinky. No tak dobře. Zase se ale moc netěšte.