V souvislosti s dalším směrováním značky Zaklínač na herním poli a aktivitami polského CD Projektu se v poslední době nejvíc hovořilo o projektu s pracovním názvem Sirius, který připravuje americké studio The Molasses Flood. Když jsme se o tomto počinu dozvěděli poprvé, CD Projekt RED, který koupil The Molasses Flood v roce 2021, lákal na inovativní pojetí zaklínačského světa se silným příběhem, které mělo být určené veteránům i nováčkům. Nedávno ale došlo k výrazným změnám.

Zhruba před dvěma měsíci se začalo hovořit o tom, že vývoj projektu Sirius má problémy a že vedení CD Projektu RED muselo zasáhnout, aby „definovalo nový rámec“. Vedení v Polsku zkrátka nebylo spokojené s tím, kam a k čemu vývoj v The Molasses Flood směřoval, a tak došlo k určité restrukturalizaci, jež měla být dokončena teprve nedávno. A aby toho nebylo málo, tyto snahy mají dopad nejen na herní koncept a jeho tržní potenciál, ale také na složení týmu tvůrců.

V posledních dnech se různí zaměstnanci The Molasses Flood na sociálních sítích svěřili, že byli propuštěni, načež došlo na oficiální prohlášení CD Projektu RED pro server Kotaku. Podle něj přišlo o práci 29 zaměstnanců, kteří na projektu Sirius pracovali. Bostonský tým ze studia The Molasses Flood konkrétně přišel o 21 lidí a dalších 8 zaměstnanců bylo propuštěno na polské straně, tedy v rámci CD Projektu.

Jelikož se složení bostonského tvůrčího celku podle dostupných informací počítá na několik desítek vývojářů, nejde zrovna o malé procento. „Protože se změnil projekt Sirius, změnilo se i složení týmu, který na něm pracuje - zejména na straně The Molasses Flood,“ dočteme se v prohlášení pro Kotaku.

Ačkoliv nejde o kdovíjak neobvyklý postup nebo případ (nejen v herním průmyslu), projekt Sirius tak nadále zanechává v řadách fanoušků i odborné veřejnosti hořkou pachuť v ústech. Po boku plánů na celou novou trilogii Zaklínače, plnohodnotné pokračování Cyberpunku 2077 a remake prvního Zaklínače to má koneckonců nejasně definovaný spin-off od nepříliš známého studia, který je neustále označován jen obecnými a líbivými frázemi, sám o sobě dost těžké. Co teprve po takovém návalu špatných nebo znepokojivých zpráv. Nezbývá tedy než propuštěným zaměstnancům popřát mnoho štěstí při hledání nového zaměstnání a stávajícím tvůrcům pevné nervy v dalším vývoji.