Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Důvěra v Unity je po oznámení nové cenové politiky (platby za instalace) na bodu mrazu. Garry Newman je hodně naštván a vzkazuje, že Rust 2 určitě nepoběží na enginu Unity. Ano, potvrdil pokračování oblíbeného survivalu.

- Mortal Kombatu 1 bude v den vydání chybět cross-play. Zatím ale shází podrobnosti o tom, jak bude fungovat a na jakých platformách. Předchůdce měl cross-play omezený na PlayStation a Xbox.

- Kreativní ředitel Sam Lake zopakoval, že Alan Wake 2 je dosud největší hrou finského studia Remedy. Očekávat máme herní dobu přesahující 20 hodin. K tomu tady ještě máme ukázku, jak vypadá Alan Wake 2 nyní a jak vypadal na začátku vývoje v září 2020.

- Nintendo dnes, 14. 9. 2023, v 16:00 našeho času uspořádá další Direct. Bude mít zhruba 40 minut a zaměří se převážně na hry pro Nintendo Switch, které budou uvedeny na trh v první polovině roku 2024. Poslední Direct byl v červnu a představil mj. Super Mario Bros. Wonder, Super Mario RPG, Pikmin 4 a Detective Pikachu Returns.

- Taktická strategie Jagged Alliance 3 pro PS5, Xbox Series X/S, PS4 a Xbox One vyjde 16. 11. letošního roku a bude podporovat cross-play napříč generacemi konzolí, takže si spolu zahrají majitelé PS5 a PS4, stejně tak majitelé Xboxu Series X/S a Xboxu One.

- Tak tohle je tým v Playground Games, který pracuje na návratu Fable.

- V týdnu končícím 2. 9. vzrostly prodeje Xboxu Serires X/S ve Velké Británii oproti předchozímu týdnu o 76 %, což je nejlepší týden konzole za letošní rok ve Velké Británii. Nový Xbox Series S s kapacitou 1 TB tvořil 24 % všech prodaných konzolí Xbox ve zmíněném týdnu a 20 % v druhém týdnu. Xbox Series X zaznamenal v týdnu končícím 2. 9. 46% nárůst prodejů. Analytici větší zájem o konzole Microsoftu přičítají Starfieldu.

- Square Enix je od vydání Final Fantasy 16 o téměř dvě miliardy chudší. Společnosti se propadly akcie o 30 %. To je nejhůře od května 2022. Důvodem jsou prodeje Final Fantasy 16, které na PS5 nesplnily vysoká očekávání Square Enix. Anonymní vývojář pro Bloomberg řekl, že firma trpí problémy ve vývoji a kontrole kvality.

- Dnes vychází Ad Infinitum na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Jde o psychologický horor, ve kterém se ponoříte do znepokojivé a trýznivé mysli mladého německého vojáka.