S blížící se sváteční sezónou a novou vlnou zajímavých her přináší Sony důležité oznámení. Dnes si majitelé konzole PlayStation 5 z celého světa budou moci stáhnout novou aktualizaci softwaru. Stahovat budete 1,175 GB.

Aktualizace 8.0 byla představena již na konci července letošního roku a po fází testování je dostupná pro všechny hráče na PS5. Jednou z hlavních novinek aktualizace je podpora Dolby Atmos. 3D zvuk z Tempest 3D AudioTech si mohou užívat majitelé kompatibilních soundbarů, televizorů nebo domácích kin přes HDMI.

Díky aktualizace nově podporuje PS5 disky SSD M.2 s větší kapacitou. Do PS5 můžete po nainstalování verze 8.0 zapojit SSD s kapacitou až 8 TB místo předchozích 4 TB.

Potěší rovněž možnost připojit druhý ovladač k jednomu účtu. Můžete tak pomáhat hráči v nouzi nebo mladším hráčům. Tato novinka se bude hodit zejména při hraní se svým dítětem, případně mladším sourozencem.

Sony se postarala o podporu PS Remote Play na dalších zařízeních se systémem Android. Konkrétně jde o Android TV OS 12. Verze tohoto systému je dostupná na Chromecast Google TV (model 4K) a Model BRAVIA XR A95L.

Haptickou odezvu je možné zapnout už při procházení uživatelského rozhraní PS5, abyste si ji „osahali“. Funguje s ovladačem DualSense, DualSense Edge i s PS VR2 Sense.

Sony vylepšila uživatelské rozhraní party. Pozvat můžete hráče, aniž by se uživatel automaticky přidal do skupiny nebo vytvořil novou skupinu. Kromě toho mohou hráči posílat otevřené nebo uzavřené pozvánky skupinám, nikoli pouze jednotlivým hráčům.

Za další důležitou novinku považuji vyhledávání v knihovně her. Nezdá se to, ale PS5 tohle dosud opravdu neumí.

A ještě jedna důležitá novinka. Konečně je možné v nastavení vypnout pípnutí konzole při jejím zapnutí (a vypnutí), takže už nebudou všichni v domě vědět, že večer místo spaní jdete pařit. Že to ale trvalo...

DALŠÍ NOVINKY AKTUALIZACE 8.0

Náhled sdílené obrazovky - když někdo sdílí svou obrazovku na party, do které se můžete připojit, uvidíte náhled ještě před vstupem do party.

Snadné připojení k herním sezením přátel - na kartě [Přátelé] nyní snadno zjistíte, kteří z vašich přátel se účastní aktivity, ke které se můžete připojit. U přátel, kteří hrají hru, k níž se můžete připojit, se zobrazí ikona Připojit se.

Dlaždice turnajů v herním centru - v herním centru nyní vidíte, kolika turnajů jste se zúčastnili a jakého nejvyššího umístění jste dosáhli, a také čas zahájení dalšího turnaje. Můžete si vybrat dlaždici zobrazující celý seznam turnajů.

Reakce na zprávy pomocí emotikonů - do zpráv nyní můžete přidávat reakce pomocí emotikonů, což urychlí a usnadní komunikaci s přáteli.

Vylepšení nápovědy ke hrám - nyní se zobrazují probíhající aktivity, dříve zpřístupněné, nadcházející a dokončené úkoly. Po výběru karty se vpravo zobrazí její podrobnosti, což usnadňuje vyhledávání cílů a příslušných tipů.

Objevte nové funkce - v nové sekci Objevte tipy si můžete prohlédnout užitečné tipy, jak využít systém PS5 na maximum, a prozkoumat nové funkce.