Série S.T.A.L.K.E.R. je už od roku 2007, kdy vyšel kultovní S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl, považována za doménu osobních počítačů. Na konzole má série oficiálně dorazit až zásluhou chystaného plnohodnotného pokračování s názvem S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, a pokud nepočítáme pozapomenutou mobilní Java hru, žádný herní titul ze série dosud nevyšel mimo PC. O snahách dostat Shadow of Chernobyl, prequel S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky z roku 2008 a polo-sequel S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat z roku 2009 na konzole se ale během let spekulovalo mnohokrát.

Spekulace na toto téma existovaly už v době, kdy fungovalo původní ukrajinské studio GSC Game World, k jehož uzavření došlo v průběhu roku 2012. A pokračovalo se v nich i po založení nového tvůrčího celku se stejným jménem, který aktuálně připravuje druhý díl a který nám v minulosti přinesl strategii Cossacks 3. Neměli jsme ale moc důvodů jim věřit. Důvěryhodných důkazů o tom, že se někdo snaží sérii S.T.A.L.K.E.R. oficiální cestou vydat na konzolích, nikdy příliš nebylo. Faktem také zůstává, že všechny tři hry pohání dost svérázný engine X-Ray, který je možná rájem pro moddery, ale pro vývojáře může kvůli své vrtošivé a v určitých směrech nestabilní a zastaralé povaze představovat peklo. Z pokusů rozjet X-Ray engine s konzolovým hardwarem zkrátka může vzejít leccos.

Stávající konzole i předchozí generace ale mají k architektuře osobních počítačů blíž než řekněme Xbox 360 a PlayStation 3 a nyní se zdá, že si autoři Stalkera tento fakt uvědomili a přece jen se ho pokusili využít. V různých japonských obchodech se totiž nově objevila možnost předobjednávky dosud neoznámeného projektu S.T.A.L.K.E.R.: Legends of the Zone Trilogy ve verzi pro PlayStation 4. Jak upozorňuje například server Gematsu, trilogie má v Japonsku vyjít 27. června/júna 2024 a pochopitelně obsáhne hry S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl, S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky a S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat.

K dispozici jsou i první screeshoty, na nichž je vidět třeba ikona D-Padu ovladače DualShock jako součást uživatelského rozhraní. Screenshoty ale naznačují, že nás nečeká remaster a už vůbec ne remake. Vizuál X-Ray enginu je stále velmi dobře patrný a na obrázcích lze spatřit i určité chyby, třeba prst hráčovy postavy prolínající se s hlavní upilované brokovnice. Protože bez bugů by to prostě nebyl ten správný S.T.A.L.K.E.R. Naopak není vidět jakýkoliv nový obsah, takže to vypadá, že nás čeká prostý port tří dosavadních her ze série S.T.A.L.K.E.R. ve verzi pro PS4 a Xbox One, který bude zásluhou zpětné kompatibility hratelný i na PS5 a Xboxu Series X|S. V úvahu připadá rovněž verze pro Switch.

Je koneckonců nepravděpodobné, že by kolekce byla exkluzivitou PlayStationu. GSC Game World je zcela nezávislé studio, ale aktuálně má dobrý vztah s Microsoftem, jenž zajišťuje, že S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl vyjde nejprve na PC a Xbox Series X/S. A že hra bude v den vydání, který po nedávno oznámeném odkladu připadá na 5. září/septembra 2024, k dostání v Game Passu. Fakt, že jsme se o kolekci předchozích dílů dozvěděli v souvislosti s PS4, nicméně dokládá, že vážně nemá smysl spojovat si GSC s Microsoftem a vnímat Stalkera 2 v první řadě jako chloubu Xboxu, zvlášť když má být konzolová exkluzivita jen časová a fanouškovská základna je stále orientovaná především na PC, což si vývojáři moc dobře uvědomují.

V tuto chvíli ale není jasné, zda S.T.A.L.K.E.R.: Legends of the Zone Trilogy připravuje přímo GSC Game World. I přes vrtochy herního enginu nejspíš port přes 10 let starých her na konzole není tak náročný jako vývoj plnohodnotného pokračování, ale GSC má s Heart of Chornobyl očividně plné ruce práce a pochopitelně musí stále řešit situaci na Ukrajině. Je tedy možné, že byl vývoj trilogie svěřen externí firmě. Napadá nás třeba Saber Interactive, jenž pro CD Projekt RED vytvořil port Zaklínače 3 na Switch, nebo Aspyr, který aktuálně připravuje podobně pojatou kolekci starých Star Wars: Battlefrontů s názvem Star Wars: Battlefront Classic Collection.

Nabízí se také otázka, jestli může trilogie zamířit na PC. A pokud ano, v jaké podobě. PC hráči bývají na snahy znovu jim prodat kultovní titul jen s mírnými úpravami hákliví, a pokud aktuálně dostupné screenshoty reprezentují finální produkt, žádný fanoušek původní her ani nový zájemce holdující osobním počítačům by nejspíš neměl důvod opustit originální verze jednotlivých her. Ty se dají během slevových akcí na Steamu a GOG.com koupit doslova za pár eur, existuje pro ně nepřeberné množství skvělých uživatelských modifikací a není ani tak těžké dostat do nich oficiální českou lokalizaci původem z krabicovek (Shadow of Chernobyl a Clear Sky nabídly titulky i dabing, Call of Pripyat jen titulky).

Jestli se tedy počítá s PC verzí, s největší pravděpodobností dojde pouze na nějaký bezplatný patch či bundle na Steamu, který umožní nováčkům koupit si Stalkera pohromadě a levněji. Dnes večer přitom dojde na přímý přenos akce Xbox Partner Preview, takže je možné, že se pravdu dozvíme už velmi brzy. S ohledem na už zmíněný nezávislý status studia GSC Game World ale může k oficiálnímu oznámení klidně dojít později.