Také máte kvůli všem možným aktivitám a novinkám spojeným se značkou Fallout a s novým hraným seriálem pocit, že se vám o postapokalyptické série bude brzy i zdát? Nově to ale začíná vypadat, že se vývojářské studio Bethesda Game Studios zase začíná naplno věnovat i jiným projektům, zejména vesmírnému RPG Starfield. Dokazuje to odhalení nadcházející čtvrté aktualizace, o které tvůrci hovoří jako o dosud nejobsáhlejším updatu hry.

Aktualizace vyjde už 15. května/mája 2024 a nabídne některé dlouho očekávané novinky a vylepšení. Jde zejména o pořádné povrchové mapy, které snad bude konečně možné doopravdy využívat. Prakticky slepé a do značné míry nepoužitelné mapy vystřídá plnohodnotný pohled na povrch, jenž nabídne i značky zajímavých míst ve městech. Ty podporují rychlé cestování, takže se budete moci snadno a rychle přesunout k obchodníkům a různým podnikům s využitím nejen samotné povrchové mapy, ale i skeneru. A i když mnozí už od vydání tvrdí, že přemíra možností rychlého cestování Starfieldu škodí, zatím se zdá, že z hlediska povrchových map nás vážně čeká výrazné zlepšení.

Zajímavě zní také nové možnosti úprav hratelnosti a obtížnosti. Po stažení aktualizace si budete moci v nastavení hry sami navýšit množství peněz, které mají u sebe obchodníci, nebo celkovou váhu věcí v inventáři, kterou vaše postava unese. Upravit bude možné i vliv jídla a přírodních hrozeb či individuální obtížnost pozemních i vesmírných soubojů. Jinými slovy, Starfield si budete moci udělat tak snadný nebo těžký, jak jen budete chtít. Pokud ale budete chtít obzvlášť velkou výzvu, mohla by se vám hodit extrémní úroveň obtížnosti, jež má být ještě náročnější než dosud nejvyšší obtížnost Very Hard. Od nastavení a úprav obtížnosti se každopádně má odvíjet množství zkušenostních bodů, které budete při hraní dostávat.

Hráči, kteří radši tvoří než bojují, určitě uvítají nové možnosti zkrášlování interiéru vašich vesmírných lodí. Uvnitř každé lodě ve vaší flotile budete moci umístit celou řadu předmětů a dekorací, přičemž celý systém bude očividně velmi podobný úpravám základen a stanovišť ve Starfieldu, případně C.A.M.P.ů v sesterském Falloutu 76. Vývojáři navíc do hry přidají několik prázdných modulů, abyste mohli začít se zkrášlováním od nuly. Tyto moduly mají nabídnout také větší volnost v rámci celkového rozvržení lodi, a to díky většímu množství otvorů pro dveře.

Zaměstnanci Bethesdy Game Studios nezapomněli ani na New Game Plus, což chválíme, koneckonců jde o jednu z nejlepších a nejoriginálnějších součástí celé hry. Konkrétně na vás bude po každém přechodu do nového vesmíru čekat klasická funkce zvaná re-spec, tedy možnost upravit nejen vzhled vaší postavy, ale také její vlastnosti (Traits). Aktualizace přidá rovněž příslušné záložky v menu inventáře a obchodování, opět s cílem zlepšit přehlednost, a možnost kdykoliv vypnout kameru pro dialogy.

Květnový update by však měli vyhlížet především majitelé Xboxu Series X. Pro ně totiž Bethesda připravila nové možnosti zobrazení, potažmo možnost zvolit si, zda má hra upřednostňovat výkon nebo vizuál. Druhá varianta má za následek udržení nejvyššího možného rozlišení při plné úrovni detailů speciálních efektů, osvětlení a davů. Nastavení priority pro výkon zase sníží interní rozlišení a úroveň detailů ve všech výše zmíněných oblastech. Oba režimy přitom mohou dynamicky upravovat interní rozlišení, pokud se dostanete do scény, která je příliš náročná.

Aby toho nebylo málo, majitelé displejů s podporou VRR (Variable Refresh Rate) budou moci vybírat mezi 30, 40, 60 a neomezenými snímky za sekundu, tedy zvolit si frekvenci snímků za sekundu, na kterou má hra cílit. Jestliže nemáte VRR displej s podporou 120 hz, stále si budete moci vybírat mezi 30 a 60 fps, vývojáři však varují, že volba 60 fps při použití monitoru či televize bez podpory VRR může vést k trhanému obrazu.

Konečně také víme, co jsou ty nové možnosti cestování, které jsou fanouškům už nějakou dobu slibovány. Bethesda oznámila, že v budoucnu Starfield rozšíří pozemní vozidlo určené pro průzkum povrchu planet. Nadále se také počítá s placeným rozšířením Shattered Space, které má vyjít někdy během letošního podzimu, a oficiální podporou moddingu.

Ověření uživatelé systému Creations již měli dostat přístup k betaverzi modovacích nástrojů, takže minimálně v zákulisí se již něco v souvislosti s podporou uživatelských modifikací děje. Více informací o stávajícím systému Creations, jenž aktuálně podporuje The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition, a o tom, co znamená ověření modderů, najdete v našem nedávném článku.

Kompletní seznam změn a novinek, které přinese květnová aktualizace Starfieldu, pro změnu najdete na oficiálním webu Bethesdy. A pokud vlastníte Starfield na Steamu, ve vlastnostech hry v knihovně si už nyní můžete aktivovat betu chystaného updatu s možností otestovat jeho obsah v mírném předstihu.