Nový svět od Bethesda Game Studios po 25 letech je hodně populární. Xbox se pochlubil, že si sci-fi opus Starfield zahrálo už 6 milionů hráčů. Bohužel neznáme prodejní čísla, většina je pravděpodobně díky předplatnému Game Pass.

Ve standardní edici vyšla hra 6. 9. letošního roku, pro uživatele předběžného přístupu se odemkla 1. 9. S ohledem na tato čísla musí Microsoft i Bethesda považovat Starfield za úspěch. Nedávno se odhadovalo, že na Steamu si dražší edici koupil přes milion hráčů a podobné číslo mělo být také na Xboxu.

Vedoucí Microsoftu očekávali, že se titul stane tahákem ekosystému Microsoftu, bude se skvěle prodávat a do toho přivede do Game Passu nové zákazníky.

Starfield, stejně jako jiné zajímavé exkluzivity, je bombardován negativními recenze. Zatímco od novinářů si hra udržuje průměr 86 až 87 % a na Steamu má velmi kladné recenze (81 % z 26 775 uživatelů ohodnotilo hru kladně), tak uživatelské hodnocení na Metacritic je lehce nad 50 %, v době psaní článku měla PC verze 5,4/10 a 6,0/10 Xbox Series X/S verze.

Negativní uživatelské recenze zmiňují technické problémy, nespokojenost s herními prvky nebo zklamání z příběhu. Některým vadí plno chyb, 30 snímků za sekundu na konzolích, četné obrazovky s načítáním či klidnější rozjezd příběhu. To vše se dá považovat za hodnocení od lidí, kteří Starfield hráli. Pak jsou tady ale další recenze, které jsou vágní a mají za cíl pouze srazit uživatelské hodnocení.

Ostatně, skupina, jež si říká ambasadoři PlayStationu, už před vydáním Starfieldu oznámila, že má připraveno spoustu účtu na Metacritic, aby vzkázala Bethesdě a Microsoftu, že Starfield měl vyjít na PlayStation 5. Někdo dokonce vytvořil modifikaci, jež nahrazuje úvod s logem Xboxu a Bethesdy animací PlayStation Studios.

Zdá se, že se Metacriticu daří s falešným hodnocením bojovat, případně se o to starají příznivci Xboxu, kteří naopak píšou pochvalné recenze, protože v noci byl průměr pod 5.

Kdo je velmi spokojen, tak je David Jaffe. Šéf vývoje prvních dílů God of War (těch původních) a Twisted Metal prohlásil, že Starfield je nejlepší hrou pro jednoho hráče, jakou kdy hrál. Poděkoval Bethesda Game Studios, Microsoftu a Philu Spencerovi.

Během prvních tří dnů nahrál více než 24 hodin (koupil si předběžný přístup) a kampaň dokončil za téměř 62 hodin. Teď se těší na další vedlejší úkoly a New Game+.