Zlověstná a nebezpečná vyloučená zóna kolem místa jaderné katastrofy v Černobylu nás po dlouhé pauze znovu zve na návštěvu v sérii S.T.A.L.K.E.R. Druhý díl se nerodil snadno, kyjevské studio GSC Game World bylo kvůli ruské invazi na Ukrajinu nuceno přestěhovat část týmu do České republiky. Navzdory tomu všemu si budeme moci za měsíc tuhle post-apokalyptickou akci vychutnat.

Poslední týdny před vydáním věnují vývojáři opravám, aby bylo dobrodružství co nejlépe vypilováno. Chtějí hráčům přinést hru ve stabilním stavu. Současně se připravují na aktualizace po vydání a naslouchání komunitě. Nový obsah by měl zajistit, aby se na S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl za týden nebo za dva nezapomnělo.

„Budeme pečlivě naslouchat zpětné vazbě od hráčů. Dělali jsme to tak už v minulosti, a to jak v dobrých, tak pravděpodobně i v nepříliš dobrých momentech. Takže nám opravdu záleží na tom, co si hráči myslí. Budeme se na to pečlivě dívat. Provedeme změny a uděláme je v pravý čas,“ sdělil vedoucí PR oddělení novinářům, reportuje GamesRadar+.

Na srpnovém Gamescomu v Kolíně nad Rýnem se mnozí shodli, že hra potřebuje odklad. Teď jsou zahraniční novináři příjemně překvapeni. Ti, co měli možnost si zahrát nejnovější verzi, tak jsou nadšeni. Podle nich je Stalker 2 krásnou hrou, jež zaujme svou atmosférou a brutalitou. Těšit se máme na husté a detailní prostředí v nechvalně známé černobylské vyloučené zóně.

Oproti starším dílům mělo dojít k vylepšení soubojů. Lákadlo představuje také dynamika Zóny. Mutanti, anomálie i nehratelné postavy mají reagovat nepředvídatelným způsobem a vytvářet jedinečné momenty. K jednotlivým úkolům i průzkumu světa je možné přistupovat po svém. Každé rozhodnutí s sebou nese určité následky.

Nadšeni mají být zejména příznivci hardcore stříleček. Novináři poukazují na poměrně vysokou obtížnost. Pro mnohé má být i normální obtížnost výzvou. Dostupná je ještě vyšší obtížnost, která se postará o ztížení hratelnosti a odebrání prvků uživatelského rozhraní.

Abychom pouze nechválili, tak problémem je umělá inteligence nepřátel a různé menší nedostatky. Celkově má mít S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl velký potenciál.

Optimalizace je dle všeho na dobré úrovní. Na Xboxu Series X hra běží při 60 snímcích za sekundu, ale občas jsou vidět poklesy. Studio přiznává propady na 55 fps. Větší poklesy jsou hlavně v cutscénách, které jsou složitější s vizuálními efekty, ale neovlivňují zážitek. Na Xboxu Series S bude zatím 30 snímků za sekundu. Později budou autoři zvažovat přidání výkonnostního režimu. Už dnes má na méně výkonné konzoli hra běžet při vyšší snímkové frekvenci, ale není tak konzistentní.

Každopádně, pro hraní se doporučuje klávesnice a myš. Na ovladačích má být zážitek méně komfortní, informují novinář.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl vyjde 20. listopadu/novembra letošního roku na PC a Xbox Series X/S. Ve stejný den bude hra dostupná v Game Passu. Microsoft má tříměsíční konzolovou exkluzivitu. PlayStation 5 verze nebyla ještě oznámena a není jisté, že bude debutovat už tři měsíce po prvních platformách. Ve hře budou české titulky.