Dočkáme se třetího dílu série Star Wars Jedi? Oficiálně jej ještě nikdo z EA ani ze studia Respawn Entertainment neoznámil, mnozí ale berou druhé herní pokračování příběhu Jedie Cala Kestise jako hotovou věc. Nedávno se koneckonců objevily nabídky pracovních pozic ve Star Wars Jedi týmu, jenž v rámci Respawnu funguje už od dob vývoje akční adventury Star Wars Jedi: Fallen Order z roku 2019. Ty mimo jiné naznačují, že pokud na třetí díl opravdu dojde, pravděpodobně využije engine Unreal 5. Nově ale také platí, že tvůrci případného pokračování se budou muset obejít bez vedení člověka, bez kterého bychom Cala nejspíš nikdy nepoznali.

Server Bloomberg přišel ze zprávou, že z Respawnu odešel Stig Asmussen, herní ředitel, který vedl vývoj her Star Wars Jedi: Fallen Order i Star Wars Jedi: Survivor. Odchod Asmussena, jenž se před nástupem do firmy zodpovědné i za Apex Legends a sérii Titanfall významným způsobem podílel na vzniku původní trilogie God of War od studia Sony Santa Monica, posléze redakci Bloombergu potvrdil mluvčí EA. Respawn Entertainment koneckonců spadá právě pod Electronic Arts.

„Po pečlivém přemýšlení a úvahách se Stig Asmussen rozhodl opustit Respawn, aby se mohl zaměřit na jiná dobrodružství, a my mu přejeme mnoho štěstí,“ dočteme se ve vyjádření EA pro Bloomberg. Samozřejmě ani tentokrát nepadlo ani slovo o třetím díle Star Wars Jedi nebo o tom, co může Asmussenův odchod pro budoucnost série znamenat. Dokonce ani nebyl uveden přesný důvod odchodu. Dočkali jsme se pouze ujištění, že charismatického vývojáře zastoupí jiní zkušení vedoucí Respawnu, aby vedli tvůrčí tým při dalších pracích na letos vydané akční adventuře Star Wars Jedi: Survivor.

Ačkoliv je docela dobře možné, že Survivor nikdy nerozšíří jakýkoliv placený obsah, protože na placené DLC nedošlo ani v případě Fallen Orderu, druhý díl série Star Wars Jedi to ještě nebalí. Respawn se má nadále věnovat opravám a vylepšením hry a před měsícem došlo na překvapivé oznámení portu pro PlayStation 4 a Xbox One. Při vývoji konverze pro konzole minulé generace nejspíš dohled a vedení Stiga Asmussena není potřeba, ale doufáme, že pokud opravdu dojde na třetí díl, povede ho někdo, kdo dokáže na Asmussenovu práci řádně navázat.

Když pomineme značné technické problémy napříč všemi platformami, Star Wars Jedi: Survivor představuje významnou velmi kvalitní evoluci úspěšných základů, které v roce 2019 položil Fallen Order. A byla by určitě škoda, kdyby měla série po dvou kriticky i komerčně velmi úspěšných zářezech vykolejit nebo zamířit úplně jiným směrem. Nezbývá tedy než Star Wars Jedi týmu v Respawnu popřát, ať ho i po odchodu Stiga Amussena provází Síla.