V tuto chvíli platí, že očekávaná střílečka S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl od ukrajinského studia GSC Game World má vyjít v prvním čtvrtletí letošního roku. Ale jako už mnohokrát předtím, když byl oficiálně stanovený termín vydání už na dohled, to tak úplně nevypadá. Od premiéry příběhového traileru na konci loňského listopadu/novembra jsou tvůrci dost potichu, ale nezapomínejme na to, že studio stále musí řešit dopad války na Ukrajině. A že je stále zcela nezávislé.

Ani Microsoft, který si u GSC koupil časovou konzolovou exkluzivitu pro Xbox Series X|S a dostupnost v Game Passu už ode dne vydání, tedy nemůže autorům do vývoje žádným způsobem mluvit. To mimo jiné znamená, že je také jen na nich, kdy, kde a v jaké formě hru ukážou. V tuto chvíli je tak kupříkladu nepravděpodobné, že by se S.T.A.L.K.E.R. 2 objevil během čtvrtečního Developer_Directu. Ten má patřit jen tzv. first-party titulům od tvůrčích celků patřících přímo Microsoftu, což, jak už bylo řečeno, druhý S.T.A.L.K.E.R. ani samotné studio GSC Game World nesplňuje. Pokud ale máte opravdu velký hlad po novinkách, možná by vám mohla udělat drobnost, kterou nově nabídl Epic Games Store.

STARÁ VERZE SCREENSHOTU

NOVÁ VERZE SCREENSHOTU

Na produktové stránce hry v obchodě Epicu se objevily upravené verze již známých screenshotů, jež nabízejí pohled na přepracované uživatelské rozhraní. Podobu uživatelského rozhraní, kterou jsme mohli vidět v dosud vydaných propagačních materiálech, někteří fanoušci kritizovali, takže se zdá, že si v GSC vzali kritiku k srdci. Nebo že s UI jednoduše sami nebyli spokojeni. V úvahu připadá i možnost, že dosud prezentovali jeho nehotovou variantu.

Uživatelské rozhraní je tak nyní o něco barevnější, výraznější a snad i trochu přehlednější a informativnější. Navíc přibyl vždy viditelný ukazatel míry radiace. Nutno ale podotknout, že na Steamu ani GOG.com, kde S.T.A.L.K.E.R. 2 vyjde ve stejný čas jako v obchodě Epicu, se staronové screenshoty dosud neobjevily. Přičemž úpravy UI nám pochopitelně neříkají vůbec nic o stávajícím stavu celého projektu ani o míře pokroku se vývoji. Nezbývá tedy než dál čekat a doufat, že nám GSC Game World už brzy nabídne další pořádnou ukázku.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl má vyjít v prvním čtvrtletí roku 2024 ve verzi pro PC (Steam, GOG.com, Epic Games Store) a Xbox Series X|S. Hra bude už ode dne vydání k dispozici v nabídce Game Passu a na všech platformách nabídne oficiální české titulky.

STARÁ VERZE SCREENSHOTU

NOVÁ VERZE SCREENSHOTU

STARÁ VERZE SCREENSHOTU

NOVÁ VERZE SCREENSHOTU

STARÁ VERZE SCREENSHOTU

NOVÁ VERZE SCREENSHOTU