Aktualizace: Jak se očekávalo, tak tohle zjištění vyvolalo na internetu dost pozdvižení. Autoři tak musejí objasňovat, a nakonec to není tak horké, jak se zprvu zdálo.

Z původního popisu dražší Precious Edition to vypadalo, že elfové budou mluvit svým rodným jazykem pouze v případě, že hráči budou vlastnit dodatečný balíček. Nakonec ale expanze Sindarin VO přidává hlášky v sindarštině jen některým postavám v pozadí. I když budete mít pouze základnu hru bez tohoto DLC, tak hlavní elfské postavy v příběhu budou mluvit svým rodným jazykem.

„Při putování Mirkwoodem a dalšími částmi Středozemě bude moci Glum naslouchat různým dialogům mezi elfy. Tyto dialogy přispívají k atmosféře a budování světa,“ vysvětluje Daedalic Entertainment v prohlášení pro Push Square. Prý si dali záležet, najali profesionální dabéry, kteří byli vyškoleni v sindarštině odborníky na lore.

Uzavírají to s tím, že jde o DLC pro skutečné obdivovatele Tolkiena, kteří se chtějí ještě více ponořit do Středozemě.

I přes tuhle aktualizaci se mi nezdá úplně šťastné prodávat dodatečné hlášky za peníze. Fanoušci by v Precious Edition jistě ocenili jiný obsah.

PŮVODNÍ ZPRÁVA

Prostě se neponaučí. Survival horor The Callisto Protocol schytal kritiku za dodatečný prodej dalších smrtí hlavního hrdiny i nepřátel. Společnosti Daedalic Entertainment a Nacon se zase rozhodly naštvat hráče The Lord of the Rings: Gollum tím, že hlavní elfský jazyk bude za příplatek.

Pokud budete chtít, aby elfové mluvili sindarštinou, tedy jejich rodným jazykem, který vytvořil J. R. R. Tolkien, tak si budete muset pořídit dodatečný balíček Sindarin VO Expansion. Ten je součástí dražší edice Precious, jež stojí o 10 eur více. Dle tiskové zprávy je sindarština namluvena profesionály a určena pro zaryté fanoušky Středozemě.

Jestli se vám to zdá ještě málo, tak Precious Edition obsahuje balíček The Lore Compendium s dodatečnými informacemi o postavách, místech a událostech. To, abyste lépe porozuměli historii Středozemě. Vše doplňuje soundtrack v digitální formě (17 skladeb) a digitální artbook. Všechny předobjednávky pak získají 6 exkluzivních emocí Gluma.

Steam rovněž potvrzuje, že se všechny dodatečné balíčky z Precious Edition budou prodávat zvlášť.

GLUM MÁ PŘEKVAPIVĚ VYSOKÉ SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY

Nevýrazná grafika, méně kvalitní textury, ale přesto má videoherní Glum překvapivě vysoké systémové požadavky. Pro hraní na střední detaily v rozlišení 1080p budete potřebovat 16 GB RAM, grafickou kartu GeForce GTX 1080 nebo RTX 2060 a procesor Intel i7-4770 nebo AMD Ryzen 5 1600.

Na maximální detaily v rozlišení 1440p se zapnutým ray tracingem byste se měli dostat se sestavou obsahující Intel i3-6100 nebo AMD Ryzen 5 2600, 32 GB RAM a grafickou kartu GeForce RTX 3080 s využitím DLSS od Nvidie. V současné době jen nevíme, zda půjde o DLSS 2 (Super Resolution) či DLSS 3 (Frame Generation).

Minimální požadavky

Pro hraní na střední grafické detaily v rozlišení 1080p. Ray tracing vypnutý.

  • Vyžaduje 64bitový procesor a operační systém
  • OS: Windows 10/11
  • Procesor: Intel i7-4770 nebo AMD Ryzen 5 1600
  • Operační paměť: 16 GB RAM
  • Grafická karta: GeForce GTX 1080 nebo GeForce RTX 2060
  • DirectX: verze 11
  • Místo na disku: 45 GB

Doporučené požadavky

Pro hraní na vysoké detaily v rozlišení 1440p. Ray tracing zapnutý.

  • Vyžaduje 64bitový procesor a operační systém
  • Operační systém: Windows 10/11
  • Procesor: Intel i3-6100 nebo AMD Ryzen 5 2600
  • Operační paměť: 32 GB
  • Grafická karta: GeForce RTX 3080 (s DLSS)
  • DirectX: verze 12
  • Místo na disku: 45 GB

The Lord of the Rings: Gollum vyjde 25. 5. 2023 ve verzích pro PlayStation 5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One a PC. Verze pro Nintendo Switch je naplánována na pozdější období tohoto roku.